Bu işler böyle biter mi? - Eskişehir Balyoz Haber

Özgür TIKIZ

Özgür TIKIZ
Özgür TIKIZ

Bu işler böyle biter mi?

Bu işler böyle biter mi?
Yayınlama: 11 Ocak 2014 Cumartesi - 16.932
A+
A-

Eskişehir’de yıllardır şikayet edilen konuların başında kurumlar arası koordinasyon bozukluğu geliyor.

Özellikle Büyükşehir Belediyesi statüsünde olan Eskişehir’de belediye hizmet ve sorumluluk alanlarının vatandaşlarca tam olarak bilinmemesinden de istifa de eden bir anlayış nedeni ile maalesef hizmetler yeterli ve zamanında yapılmıyor. Zaman zaman tabela yarışına dönen hizmet anlayışında ise olan her zaman ki gibi vatandaşa oluyor.

Sorumluk Kim De Belli Değil!..

Özellikle sorumluluk kimde bilinmiyor olmasından da yararlanan bir anlayış diğer belediyeyi vatandaşa hizmet götürmüyormuş şeklinde lanse ederek üzerinde ki sorumluluğun en azından vatandaş vicdanın da yargılanmasını engelleme yolunu seçiyor.

Bir yapılıyor, bir yıkılıyor, tekrar yapılıyor

Bir çok yerde hemen hemen herkesin şahit olduğu bir plansızlığın hakim olduğu ne yazık ki gözlerden kaçmıyor. Farklı belediye ve diğer resmi kurumlar arasında değil, bir belediye kendi alt kurumları arasında koordinasyon sıkıntısı yaşıyor. Plansızlığın bedeli de iş uzaması, maddi kayıp olarak vatandaşa fatura ediliyor.

Eskişehir’in Kaderi Plansızlık

Eskişehir’de şuan Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gereken bir Nazım İmar Planı maalesef yok. Konu ile ilgili olarak Büyükşehir Meclis Üyesi Ahmet Süzer’in ifadelerine göre bu planın olmaması ve hala tamamlanmaması nedeniyle belediye kanunen suç işliyor. Ayrıca yine güncel bir trafik planımız yok. Sürekli olarak yapılan değişikliklerin de böyle bir plan üzerinde yürütülmesi gerekilirken Eskişehir’in böyle bir güncel trafik düzenleyen planı yok. Öyle ki bu plan üzerinde nerede trafik lambası olması gerekirken, kaç saniye olarak yanacaklarına kadar tüm detaylar belirlenmiş olması gerekiyor.

Tüm bu plansızlıkların yanında kentin gelecek 50 yılını bırakın, 10 yılı için belirlenmiş bir vizyon planı yok. İşler daha çok yerel seçimlere odaklı olarak yapılması tercih ediliyor.

Her zaman övünülen Avrupa Kenti ve 2013 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olan kentimizin maalesef alt yapı ve ulaşım konuları ciddi sorunlar barındıyor. Neredeyse kusursuz sorunsuz bir cadde ve sokak yok gibi. Kurumlar arası koordinasyonsuzluk nedeni ile yamama yapılmamış yada çukurları bulunmayan asfalt bulmamak mümkün değil.

Plansız bir çalışma örneği Tramvay Uzatma Projesi

Fotoğrafta gördüğümüz yer ise Tramvay Uzatma çalışmaların 2 yılı geçen süre içerisinde tamamlanamadığı Ertaş Caddesi.

İş makinesinin bulunduğu yer asfaltlandı. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz plansızlık nedeni ile asfalt tekrar kazıldı. Büyük olasılıkla da sadece yamanacak ve bu şekilde bırakılacak.

Emek Mahallesi ve diğer tramvay uzatması yapılan bölgelerde yaşayan vatandaş bu durumdan şikayetçi. Her gün, her dakika yolların hangisi kullanılacak, hangisi kullanılmayacak, Trafik ne yönde akacak, normal süreçteki trafik kurallarına uyulacak mı, uyulmayacak mı?

Tüm bu karmaşa sırasında elbette şu zamana kadar bu bölgelerde özellikle maddi hasarlı pek çok kaza yaşandı.

Hala bitirilemeyen ve yapılıp, bozulan, tekrar yapılan, hatta tekrar bozulan yerler nedeni ile trafik akışı hala belirli bir düzene girmiş değil. Vatandaşlar şuan alıştıkları istedikleri gibi yolları kullanma alışkanlığını da pek kolay bırakacak gibi görünmüyorlar.

Eskişehir’de şuan vatandaş kurallara uymamakta ısrar ediyorsa. Ters yola girmeyi doğal gibi görüyorsa bu plansız çalışmaların yarattığı sıkıntılar sonucunda oluşan mağduriyetler nedeni ile diğer kuralları da çiğnemek bizim hakkımındır anlayışından kaynaklanıyor.

Özellikle daha önceden de paylaştığımız gibi 1999 yılında ilk kez belediye başkanı adayı iken raylı sistemlerin Eskişehir caddeleri ve sokakları için uygun olmadığı söyleyen Başkan Yılmaz Büyükerşen’in sözlerinin ne kadar doğru olduğunu maalesef yaşayarak görüyoruz.

İlk tramvay yapımı sırasındaki belirli bir plana uyulmak yerine doğaçlama yapılarak yürütülen çalışmalarda da aynı süreç yaşanmıştı. O günden bu yana da Eskişehir’de trafik sorunu içinden çıkılmaz hal alarak her geçen gün Eskişehirlilerin en büyük sıkıntısı olmaya başladı.

Tramvay uzatma çalışmalarının uzatmalı başladı başlayacak serüveninden sonra, yaşanan bu tablo plansız yapılan işlerin yaratacağı maddi ve manevi kayıplara en somut örnek olsa gerek.

Özellikle de direkt olarak vatandaşın güncel hayatını etkileyen bu tarz konulardaki plansızlıkların faturası diğer bir çok iştekinden çok daha ağır oluyor. Mesela yapımına yıllar önce başlanan ve geçtiğimiz günlerde tamamlanarak açılan Kültür Merkezi de bitirilmesi gereken tarihten neredeyse 6 yıl kadar süre sonra tamamlanabildi.

Ancak elzem bir durum olmaması ve vatandaşın hayatıyla birebir ilintili olmayan Kültür ve Kongre Merkezi inşaatı böylesine sıkıntılara doğal olarak neden olmadı. Neden olmadığı gibi üzerinde tartışılmadı bile.

Ancak şuan ki özellikle cadde ve sokakları ilgilendiren hizmetlerdeki plansızlık ve yanlışlar nedeniyle oluşan sorunların fatura öyle zaman kaybı, maddi kayıp değil yaşam biçimlerini bile etkileyecek derece de önemli olduğu şuan net olarak görülebiliyor.

Bir yerel yönetim olarak çeşitli vizyonları ortaya koyma iddiası ile bir şeyler yapma çabasındasınız ancak kültür sanat gibi konularda vatandaşa yön vermeye çalışırken mevcut yaşam biçimi toplumun zararına olacak değiştirmelerine de zemin hazırlıyorsunuz. Hazırlıyorsunuz da az tabii bunu şuan yapmış durumdasınız.

Bugün Eskişehirde yanlış işlerin faturasını altını çizdiğim gibi maddi boyutları yanında yaşam şekli olarak hep birlikte ödüyoruz.

Her zamanki gibi Eskişehir denince akla gelen bir çok konu var. Bir asfaltın yapılıp ardından yine yapanlarca kırılıp yamanmasını yazarken olayın sosyolojik tarafına doğru irdelemek durumunda kaldım.

TÜM SORULARIN NEDENİ PLANSIZLIK

Ancak bugün Eskişehirde trafik sorunu denince bunu sadece Ekonomik rahatlıkların getirdiği Araç satın alma ve kullanma eğilimi olarak görmek oldukça sığ bir yorum olarak kalır. Yada sadece ana arterler kapatıldı, birkaç  cadde kullanılabilir demek de aynı derecede yarım yamalak bir tespit olur.

Zira Eskişehir de bu yukardaki saydıklarımdan ziyade temel sorun toplu taşıma sisteminin yanlış ve eksik planlanması sonucunda vatandaşın kendi ulaşım şekillerini geliştirmek zorunda bırakılmasıdır. Toplu taşıma sistemi hataları nedeniyle bugün bir çok kişi özel araçlarını kullanmak zorunda bırakılmıştır.

Elbette bu durumu fark etmeyen ve artan özel araç kullanımını da bir idareci refleksi ile görmezden gelerek yok böyle sorun diye hatalarını da kabullenmek istemeyen bir anlayış da tüm sıkıntılara tuz biber olmuştur.

Eskişehir’in en büyük sorunu bu plansızlık ve yapılan her türlü konuda o konulardaki dinamikleri dikkate almadan bu işin yapılabileceğini sanmak olarak görünüyor.

Özellikle bu tramvay hattı uzatma çalışmalarında yaşanan süreç bu plansızlığı ve plansızca iş yapıldığını ayyuka çıkarmıştır.

Elinde hazır bir uzatma güzergah planı bile olmadan yıllarca vatandaşı adeta uyutanların ipliği resmen pazara çıkmıştır. Hala da aynı hataları ısrarla yapıyor olmaları, aynı mantıkla bir türlü işleri sonuçlandıramamaları da küçük bir fotoğraf karesine bile sığacak kadar ortaya çıkmıştır.

(Not: Bu fotoğrafın olduğu yer çok değil 7 ay kadar önce aşağıya linkini verdiğim videodaki haldeydi. Ondan sonra fotoğraftaki hale getirildi ve yine tekrar kazıldı. )

http://www.youtube.com/watch?v=VB6M6wh_GSM





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024