Geri Dönüşüm Kutuları Mikrop Saçıyor
Bundan birkaç ay önce yerel gazetelerin dikkat çektiği bilboard kirliliğinden sonra kolları sıvayan belediyeler bilboard sayılarını önemli ölçüde azalttılar. Ancak bu kez geri dönüşüm kutuları bilboardların yerlerinde boy göstermeye başladılar. Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen bu kutularda reklam tabelaları gibi kullanıma açıldı.
Geçen sürede içleri bir türlü boşaltılmayan kutular ağızlarına kadar çöple doldu. Ancak her hangi bir şekilde kimse boşaltmaya gelmedi. Şehrin bir çok yerinde bu kutulara rastlamak mümkün ve hepsinde durum aynı. Hepsi ağızlarına kadar dolu ve kimse bunları boşaltmayı düşünmüyor. Durum böyle olunca da bu uygulamada geri dönüşüm işinin bir maske olarak kullandığı düşüncesini akıllara getiriyor.
Özellikle geçtiğimiz gün bir yerel gazetenin manşetinden duyurduğu haberde Tepebaşı belediyesinin bilboardlardan temizlediği yerlere Büyükşehir belediyesi tarafından tekrar bilboard yerleştirilmeye başlandığı konusunda esnaf ve vatandaşlar tepki gösteriyorlar.
Bu konudaki ilk tepkilerden sonra açıklama yaparak Bilborad keşmekeşini temizleyeceğim diye söz veren Büyükşehir Belediye Başkanı söylediklerini adeta unutmuş gibi bilboardları yeniden yerleştirmeye başladı.
Bilboardların ilk kaldırıldığı sırada da bu geri dönüşüm kutuları bilboard açığını kapatmak istenircesine bir çok yere yerleştirildi. Uzun süredir geri dönüşüm kutusunda kentimizde sadece Odunpazarı Belediyesi çalışırken, bilboardların kaldırılmasından sonra Tepebaşı ve Büyükşehir belediyelerini n geri dönüşüme önem vermeye başlaması kamuoyunda olumlu yanıt bulurken, geri dönüşüm kutularının adeta birer mikrop yuvasına dönüşmesi de aslında geri dönüşüm adı altında yeri bilboardların Eskişehir sokaklarına yerleştirdiği gerçeği adeta ortaya çıkardı.
Halk sağlığının hiçi sayılarak ve dikkate alınmadan yapılan şuana kadar ki bir çok uygulamada olduğu gibi bu geri dönüşüm kutalarında da göz ardı edilmesi ve ağzına kadar dolu olan bu kutuların bir türlü boşaltılmaması tepkilere neden oluyor ve yetkilelerin gerçekten geri dönüsüm adına ne zaman bir hizmet üretmeye başlayacakları merak ediliyor.
Bundan öncede yine halk sağlığını hiçe sayarak yapılan yönetmelik ve çevre kanunları gibi bir çok yetki ve sınır aşılarak yapılan işleri düşündüğümüz de adeta taşlar yerine oturuyor denebilir.
- Kamuoyuna yansıyan bu olaylardan en ciddi olanı Vahşi Çöplük olarak nitelendirilen Şehir Çöplüğü. Geçen süre içinde nedense buralara kalıcı bir çözüm üretilmiş değil hala.
- Diğer bir konu yine ileride kentin kullanma suyu ihtiyacını karşılama amacı ile yapıldığı iddia edilen Sarısungur Göleti yanına yapılmaya çalışan Anfi Tiyatro.. Burada da hatırlanacağı üzere o dönemin meclis üyesi Prof.Dr.Nazmi Oruç’un ısrarlı takipleri sonunda çevre kanunları ve ilgili belediye yönetmelikleri çiğnenerek yapılmak istenen inşaat durdurulmuştu. Bu anfi tiyatro inşaatı hatırlanacağı gibi yine yetkisi ve böyle bir yükümlülüğü bulunmayan ESKİ ye yaptırılmaktaydı. Ki ESKİ’nin kentin bir çok alt yapısı ile ilgili çalışmalarda eksikliklerinin olmasına karşın yetkisi dışında bir iş yapıyor olması da kara mizah örneği denebilir.
- Yine aynı ESKİ’nin DSİ tarafından yapılan açıklamada bir çok suluma kanalına DSİ yönetmeliklerini çiğneyerek ve izin almadan bağlantılar yapmıştır. Bu bağlantılar DSİ’inin açıklamasında “Bu güne kadar olan uygulamalarda ESKİ Genel Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğümüzden hiçbir izin almadan ve danışmadan, Şehir içinden geçen Sol ve Sağ Ana Sulama Kanallarına, birçok yağmursuyu bağlantısı yapmıştır. Yapılan bağlantılar yağmurlu zamanlarda sulama kanallarının kapasitelerini zorlamakta, kanalların taşmasına sebebiyet vermektedir.” Bu şekilde ifade edilmiştir.
- En son konu ise yapay plaj olarak adlandırılan çalışma. Bunda da yine gerekli yönetmelik ve kanunlar çiğnenerek, yine vatandaşın sağlığı düşünülmeden bir çalışma yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma bu sene sil baştan tekrar ilgili yönetmelik ve hijyen koşullarına göre yeniden yapılmaya başlanmıştır.
Vatandaşın sağlığı konusunu nedense hep ikinci planda görenler, bilboard olarak kullandıkları bu geri dönüşüm kutularının periyodik olarak boşaltmadıkları için vahsi çöplüğün bir benzerini kent içinde yaratmak üzere olduklarının farkında değiller gibi görünüyor.
Biz burada diğer değindiğimiz konulardan ziyade bu geri dönüşüm kutularının belirli zamanlarda boşaltılması konusunun, bu kutular üzerindeki reklamların değistirilmesi kadar neden hassas davranılmadığını merak ediyor ve yetkilileri insan sağlığına daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz.
Yukarıda da altını çizdiğim gibi bu yazının amacı kesinlikle diğer konuları tartışmak değildir.. Ancak yazımızı kaleme alırken bu kadar örneğin olduğuna da dikkat çekmeden edemedik.
Amacımız bu kent içindeki birer mikrop yuvasına dönüştürülmüş olan Geri Dönüşüm Kutularının içlerinin boşaltılması konusunun hatırlatılması.. Zira uzun süredir bosaltırlarmı diye baktığım bu kutuları şuana kadar gelip de kimse boşaltmadı. Konuştuğum vatandaşlarımızda burum dan şikayetçi..
Açıkçası şuanki görünen tabloda bu işte geri dönüşüm adı altında sadece yeni bilboardlar yerleştirildiğini kanıtlar nitelikte. Birde kaldırılan bilboardların yerlerine daha fazlasının tekrar büyüksehir belediyesinci dikildiğini de düşünürsek tablodan başka nasıl bir anlam çıkartılabilir ki!
Çünkü, geçen sürede bu geri dönüşüm kutularının üzerinde yayınlanan reklamlar değişiyor ancak ağzına kadar olan bu kutular bir türlü boşaltılmıyor.. Hayır belediye bu isi yapamıyacaksa, reklamları değiştirenlerden rica etsinler.. Sonuçta reklam alanı olarak kullanılan alan kamu alanı ve şuan kirletilen de aynı şekilde kamu alanı..