Seçimlerin Ardından...
Eskişehir uzun meşakkatli bir sürecin ardından yeni yerel yönetimiyle bugün tanıştı. Uzun bir yerel seçim sürecinden yine yüzünün akıyla çıkan Eskişehirliler demokratik tercihlerini sandıkta yansıttılar.
Bu süreç içerisinde yaşananları düşündüğümüzde bugüne kadar çok sıkıntı yaratacak ve demokratik sürecin ruhuna yakışmayan öyle hiçbir olay yaşanmamış olması da oldukça güzel.
Aynı şekilde seçim günüde sandıklara koşan Eskişehirliler güzel bir Pazar gününde bayram havasında sandıklarda buluştular. Herkes inandığı adayına ve siyasi partisine oy verdi. Eskişehir genelinde seçim sürecinde olduğu gibi sandık başında da hiçbir olay yaşanmadı. Yani Eskişehirliler her siyasi partisi ve bu partilere gönül verenlerce ne kadar olgun, demokratik sürece ne kadar saygılı olduklarını kanıtlamış oldular.
15 Belediye Başkanlığı Seçiminini yapıldığı Eskişehir’de partilere göre dağılım şöyle oldu;
DSP – 2
AKP - 9
CHP – 1
MHP – 2
DP - 1
Büyükşehir: Demokratik Sol Parti
Odunpazarı: Ak Parti
Tepebaşı: Demokratik Sol Parti
Alpu : Ak Parti
Beylikova: Ak Parti
Çifteler: Ak Parti
Günyüzü: Ak Parti
Han: Ak Parti
İnönü: Cumhuriyet Halk Partisi
Mahmudiye: Ak Parti
Mihalgazi: Ak Parti
Mihalıççık: Milliyetçi Hareket Partisi
Sarıcakaya: Milliyetçi Hareket Partisi
Seyitgazi: Ak Parti
Sivrihisar: Demokrat Parti
Eskişehirde en çok merak edilen konu ise Büyükşehir Belediyesinin kimin kazanacağıydı.
Toplam 1529 sandıkta oy kullanıldı. 392.475oy kullanıldı. Bu oyların 378.460 geçerli oy olarak kabul edildi. Belediye başkanlığını kazanan DSP adayı 194.945 oy alarak ipi önde göğüslemeyi başardı. Bunun yanında AKP 140.582, MHP,21503, CHP 10.398, SHP, 6163 oy aldılar.
Yılmaz Büyükerşen 194.945 seçmenin olurunu alırken 183.515 seçmen diğer partilere oy vermeyi tercih etti. Bu durumda Eskişehirde’ki seçmenin%51,5’i Yılmaz Büyükerşen’e oy vermiş oldu.
Bunun yanında İl genel meclisinde ise durum şöyle:
%36,3 AKP
%32,3 DSP
%12 MHP
%10,2 CHP
%3,1 DP
%2,1 SP
%1,8 BBP
Şimdi Eskişehir’i yeni bir süreç bekliyor. Bu süreçte ilk hafta yapılacak açıklamaları merak ediliyor.
Mesela DSP kazandığı yerlerde “CHP’ye rağmen kazandık” diyecek mi, kaybettiği Odunpazarın’da “CHP yüzünden kaybettik” diye bir savunma yapacak mı? Bu açıklama karşı CHP ne gibi bir açıklama getirecek ve neler söyleyecek?
Ak Parti cephesinde seçimdeki yenilginin açıklaması nasıl olacak ve il teşkilatında ne gibi değişiklikler yapılacak?
Bunun yanında merak ettiğimiz bir diğer konu ise seçimin son günlerinde tansiyonun yükselmesiyle ve hatta yükselmesine neden olan iddialarla ilgili olarak süreç nasıl işleycek?
Yılmaz Büyükerşen hakkında iddiaları ortaya atan ve suç duyurusunda bulunanlar bu süreçte nasıl yer alacaklar ve bu davayı takip edecekler mi?
Aynı şekilde bunlar bir iftira diyerek suç duyurusunda bulunan ve şikayetçi olan Yılmaz Büyükerşen bu davasının sonunu getirip kendisine bunları söyleyenlere hesap soracak mı?
Tüm bunları aslında gerçekleri öğrenmek isteyen ve doğruların ortaya çıkmasını isteyen Eskişehirliler merak ediyorlar. Ortada bir suç varsa bunun cezasının da yargı tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ki suç denildiği bir yolsuzluk yada söylendiği gibi bir iftira olabilir? Her kim haklı ise süreç içerisinde umarız ki bu konular netlik kazanır ve her iki tarafta konuların takipçisi olur.
Tüm Türkiye geneline bakıldığında Eskişehirlilerin bu süreçte en demokratik tavrı takınanların başında olduğu görmek Eskişehirli olarak gurur vericidir.
Eskişehir için hayırlı olmasını diliyoruz.