AYAZ ATA ve 21 ARALIK NARDUGAN BAYRAMI...
AYAZ ATA ve 21 ARALIK NARDUGAN BAYRAMI...
------------------------------------------------------
Türklerin Orta Asya’da İslam dinini kabul etmeden önce tek tanrılı inançları vardı ve güneş onlar için çok önemliydi.
22 aralıkta gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başlamasından dolayı , “Güneş geceyi yendi” diyerek Nardugan günümüzde bilinen Noel Bayramını kutlarlar. “Nar= Güneş Dugan, Tugan=Doğan” anlamında yani Doğan Güneş olarak kutlamalara başlarlar...
Akçam ağacı yani yeryüzünün tam ortasında bulunan hayat ağacı altında toplanıp, ağacı süsleyip, güzel giysiler giyip ve şarkılar söyleyerek yaklaşık 10 gün boyunca kutlamalar yaparlar. Zamanla Hristiyanlar da kutlamalara başlarlar yalnız Akçam ağacı yalnızca Orta Asya’da olduğu için çam ağacı süslerler ve sonradan Nardugan bayramının ismi değişerek Noel bayramı haline gelmiştir .
BİLGİ...
(Biz) Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre, gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gece, gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra da gün, geceyi yenerek zafer kazanıyor. Bu, güneşin yeniden doğuşu; bir yeni doğum olarak algılanıyor Türklerde. Bayramın adı “Nardugan”Gündoğan ... (Nar=güneş, tugan/dugan = doğan)
İşte bu güneşin zaferini ve yeniden doğuşunu Türkler, büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar. Güneşi geri verdi diye, Ülgen’e dualar ediyorlar. Duaları tanrıya gitsin, diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar; dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar tanrıdan...
------------
AYAZ ATA...
Yılbaşının en önemli figürlerinden Noel Baba’nın Türk rakibi AYAZ ATA…
Türk mitolojisini araştıran uzmanlar, Ayaz Ata ismiyle anılan şahsiyetin Türkler’in Noel Babası olduğu dile getiriyor.
Orta Asya Türkleri’nin yılbaşı olarak ‘Nardugan Bayramı’nı kutladığını dile getiren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Nurullah Çetin, “Noel Bayramı, Hz. İsa’nın Doğuşu adına kutlanıyor. Ancak Noel Bayramı’nın kahramanı Noel Baba diye bir kişi gerçekte yoktur. Hakkında söylenenler tamamen uydurma ve efsaneden ibarettir.
Hristiyanlar’ın ‘Noel Babası’na karşı Türk’ün Ayaz Ata’sı vardır.
Eski Türkler’de Soğuk Hanı olarak bilinen Ayaz Ata’mız, efsaneye göre kışın soğuk havalarda ortaya çıkan ve aç, fakir, kimsesiz garibanlara yardım eden bir evliyadır. Ayaz kelimesi tüm Türk coğrafyasında yakıcı soğuk anlamına gelir. Ay Tanrısı’nın, soğuk havaya karşı Türkler’i koruması için Ayaz Han’ı gönderdiğine inanılır. Ayaz Ata, Türkler’in gerçek Noel Babası’dır. Etimoloji ve kültürel olarak Türk kültüründe bir kişilik olduğu kesindir” dedi.
Tarihin toz tutmuş sayfalarından bir gerçeğin daha ortaya çıkması bizim ve kültürümüz için çok önemlidir.Artık Yılbaşında sokaklarda noel baba değil Ayaz Ata görmek istiyoruz. Noeli değil Nardugan Bayramı kutlamak istiyoruz, Akçam(Hayat) Ağacını süsleyip kendi kültürümüzü yeniden yaşatmak istiyoruz.
Yapmanız gereken bu gerçeği herkesin duymasını sağlamak.
Gün Aysın Ulu Budun...
Kut Almış Günler TÜRK MİLLETİNİN Olsun...
Güvence
Kaynak:
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Nurullah Çetin ve çeşiitli araştırma kaynaklarından derlenmiştir...
Bir Yorum Yazın