Tepebaşı’nda Ari İşletme sayası 5 oldu - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

Tepebaşı’nda Ari İşletme sayası 5 oldu

Tepebaşı’nda Ari İşletme sayası 5 oldu
Yayınlama: 25 Mayıs 2024 Cumartesi - 12.608
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tepebaşı ilçesinde Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazanan 5. işletmeye sertifikası teslim edildi.

Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazanan Tepebaşı İlçesi, Gündüzler mahallesinde bulunan hayvancılık işletmesi Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet YURT, Tepebaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki SERT ve görevli Veteriner Hekimler tarafından ziyaret edilerek "Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası” işletme sahibi Özkan Özkaya’ya takdim edildi.

Şube Müdürü Mehmet Yurt işletme ziyaretinde yaptığı açıklamada; karantina ünitesine sahip, tüm hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlarda, şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanlarının bu hastalıkları taşımadığı belirlenen işletmelere Tarım ve Orman Bakanlığınca "Hastalıktan Ari İşletme" belgesi verildiğini söyledi. Bu kapsamda Eskişehir’de ari işletme sayısının 11’e ulaştığını, 2024 yılında bu sayının en az 20 işletme olmasını hedeflendiğini ifade etti.

İşletme sahibi Özkan Özkaya elindeki verimsiz ve yaşlı hayvanları çıkarıp hastalıktan ari işletmeden temin ettiği hayvanlarla İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinin yönlendirmesi ve çalışmalarıyla hiçbir zorlukla karşılaşmadan Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası almaya hak kazandığını ifade etti. Bakanlığın çalışmalarıyla kendisi gibi küçük aile işletmelerinin de yanında olduğunu görmenin kendisini fazlasıyla mutlu ettiğini söyledi.

Ülkemizde görülen sığır tüberkülozu ve sığır brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla hastalıktan ari işletme sağlık sertifikası almış işletmelerin desteklenmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılı için Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı gereğince hayvan başına 1.200 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının arttırılması öngörülmektedir.

Bakanlığımızca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerde üretilmesi durumunda yapılabilmekte, ari olmayan işletmelerden elde edilen sütler toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin verilmektedir.

Ayrıca ari işletme sahiplerine ürettikleri süt, yetiştirdikleri buzağı ve sattıkları düveler için Bakanlığımız tarafında daha yüksek desteklemeler yapılarak ari işletme sahipleri teşvik edilmektedir.

Hastalıktan ari işletmeler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen yetiştiriciler İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024