Ölçüsüz zamlar hız kesmeden devam ediyor - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

Ölçüsüz zamlar hız kesmeden devam ediyor

Ölçüsüz zamlar hız kesmeden devam ediyor
Yayınlama: 17 Mayıs 2024 Cuma - 5.575
A+
A-

Yerel seçimler sonrası yapılan ölçüsüz  zamları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Kamu kurumlarının yaptığı her zam, zam sarmalı oluşturuyor ve tüketicileri boğuyor.” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı:

Enflasyonla mücadele başta kamu kurumları olmak üzere herkesin işidir. Kamunun yaptığı her zam, piyasada herkesin zam yapmasını tetikliyor. Hükümet enflasyonu düşürmek için bir tarafta kamuda tasarruf çalışmalar yaparken, öbür tarafta otoyol ve köprü geçişlerine %50 zam yapıyor. Maliye Bakanı bunun enflasyona etkisinin %0,05 olduğunu izaha çalışıyor, ancak hükümetin yaptığı zammı gerekçe gösteren, bazı belediyeler ve fırsatçılar zam yapma yarışına girerek, piyasada zam sarmalı oluşturuyor. Böylece hükümetin yaptığı her zammın enflasyona olan etkisi bukadar küçük değil, çok daha  büyük oluyor.  Enflasyona sebep olan her zam, tüketicilerin hükümete olan güvenini sarsmaktadır. 

Asgari ücret, elektrik, akaryakıt, döviz artmadığı halde, yıl sonu, yıl ortası da olmadığı halde çalışanlara yönelik herhangi bir ücret artışı olmamasına rağmen ve herhangi bir vergi artışı getirilmediği halde, bazı belediyeler ve serbest piyasa, iğneden ipliğe her şeye zam yapmaya devam ediyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta, içme suyuna ölçüsüz bir şekilde %44 zam yaptı. Şebeke suyuna her ay otomatik zam yapıyor. Halihazırda yüksek ve adaletsiz toplu ulaşımda minibüs ve dolmuş ücretlerine %33 zam yaptı ve 15TL.’den 20 TL.’ye çıkardı. Zam furyası Eskişehir, İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde devam ediyor. Önceki gün İstanbul’da şebeke suyuna %60’a varan zam yapıldı, ve içme suyu sürekli zamlanıyor. Yerel Seçimi atlattıktan sonra vatandaşla işinin bittiğini düşünen belediyelerin, tüketici mecburiyetinin olduğu ekmek, su, ulaşım gibi temel ihtiyaçlara, ölçüye uymayan zamlar yapması, hem bütün piyasanın zam yapmasını körüklüyor, hem enflasyonu tetikliyor hem de tüketicilerin belini kırıyor.

Durduk yerde bir açıklama yapılıyor, pastaya, poğaçaya, böreğe, çöreğe bütün unlu mamullere %50 zam yapılmış. Pazarlarda satılan bazı sebze ve meyveler, bir hafta önce 20-30 TL’ye satılırken, bir hafta sonra aynı ürünler 50-60-80 TL.’ye satılıyor. Piyasada oluşan arz-talep dengesizliğini, ani iniş-çıkışlı bu ücretleri, istikrarlı herhangi bir maliyet hesabı ile açıklamak mümkün olmadığına göre, hangi piyasa cambazları piyasayı böyle alt-üst etmektedir?

Hükümet, serbest piyasayı bozan bu piyasa simsarlarının defterlerini ne zaman dürecektir?

Piyasada, zam sarmalı her yeri sarmış durumdadır. Ölçüsüz zam yapan herkes, yeni zamları tetiklemekte ve bindiği dalı kesmektedir. Burada, tüketicilere de büyük görevler düşmektedir. Tüketiciler, satın almama gücünü iyi kullanarak, edilgen değil, etkin konumda olmalıdır. Tüketiciler, velinimet oldukları gerçeğini, bunun farkında olmayan hizmet sağlayıcılara bildirmelidir. Tüketiciler değerinin, ederinin üzerinde gördüğü ürün ve hizmetleri satın almayarak, hizmet sağlayıcılara tepkilerini göstermelidir. 

Yüksek enflasyonu düşürmek için bazı önerilerimiz şunlardır:

-Hükümet başta akaryakıt, elektrik, doğal gaz, ulaşım gibi temel ürün ve hizmetlere zam yapma hatasına düşmemelidir.

-Belediyeler tüketici mecburiyeti olan suya, ekmeğe, ulaşıma zam yaparak, piyasada yeni zamları tetiklememelidir.

-İlgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar piyasayı bozan, manipüle eden, stokçuluk yapanları cezalandırmalı, ölçüsüz zam yapan, market, mağaza, restoran, lokanta gibi iş yerlerini kontrol altına almalıdır.

-Hükümet, üretimi arttırmak için çalışmalar yapmalı, kamuda israfı bitirmeli ve tasarrufu güçlendirmelidir.

-Hükümet, ölçülü vergi ve ücret sistemi kurmalı, konut fiyatları ve kira artışlarını önlemek için reel çözümler bulmalıdır.

Yüksek enflasyon toplumsal barışı, huzuru, ahlakı, ekonomik ve iktisadi düzeni bozmaktadır. Yüksek enflasyon ile mücadele etmek için hükümet etkili ve reel önlemler almalı, ölçüsüz zamları önlemek için detaylı çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapmalıdır. Hükümet, toplumsal, barışı, huzuru, adaleti ve refahı sağlamak için ölçülü düzenlemeler yapmalı, yönetimde ilkeli, adil olmalı ve tüketicilerin haklarını koruyacak çalışmalar yapmalıdır.Eskişehir, 17.05.2024



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024