’Gastro Fest’ Eskişehirde ilk Gastronomi festivalini gerçekleştirdi - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Kültür-Sanat

’Gastro Fest’ Eskişehirde ilk Gastronomi festivalini gerçekleştirdi

’Gastro Fest’ Eskişehirde ilk Gastronomi festivalini gerçekleştirdi
Yayınlama: 9 Ekim 2024 Çarşamba - 821
A+
A-

GASTRO ESKİŞEHİR TEMASI İLE 'Gastro Fest' Eskişehirde ilk Gastronomi festivalini gerçekleştirdi.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik; şehrimizde ilk defa düzenelenen Eskişehir’in  ilk gastronomi festivali ile ilgi olarak yaptığı açıklamada "Eskişehir Gastro Fest", geçtiğimiz hafta sonunda, 4-5-6 Ekim tarihlerinde Eskişehir yeni bir heyecana sahne oldu. Şehrin ilk gastronomi festivali olma özelliğini taşıyan organizasyon Eskişehir’in geleneksel mutfak kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacının yanı sıra kentin yeme-içme kültürünün sürdürülebilirliğinde önemli bir paya sahip olan gastronomi yatırımlarını ve gıda sektöründe ülkemizi başarıyla temsil eden  Eskişehirli yiyecek, içecek sektöründeki yerel markaları ,sektörün üretici firmalarını,kadın kooparitiflerini ve sektör tedarikçileri ile birlikte  kentin tüm gastronomi paydaşlarıylarını Eskişehir’de ilk kez bir araya getirerek Eskişehirliler’den ve farklı illerden festival için şehrimize  gelen katılımcılardan tam not aldı.

‘Gastrofest’, 3 gün boyunca yoğun ilgi gördü. festivalin yerel esnaf ve firmalar açısından memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, Bu kıymetli festivalde  Aynı zamanda da Kendinden Hallice,Emir Can İğrek; Piiz, Emre Fel , Yüzyüzeyken Konuşuruz, Nev, Cem Özkan, Ezginin Günlüğü ve Yeni Türkü, Gizli sekme  gibi yeni nesil sanatçıların festivalde yer alması ile  Eskişehir Gastro Fest sahnesinde sevenleri ile buluşarak verdikleri konserler ile katılımcıları adeta mest etti.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik; “Eskişehir’de  yılın 12 ayı sürekli kullanılabilecek bir festival alanına acil ihtiyacımız var.

Sümer Park'ta düzenlenen gastro fest organizasyonu, 3 günde yaklaşık 50 binin üzerinde yerli ve yabancı  misafiri ağırladı.Eskişehir’de bu konuda bir eksiklik söz konusuydu ve bu festival bunu daha da gözler önüne serdi.

Yerel yöneticilerimizin, 12 ay boyunca kullanılabilir bir festival alanı oluşturması gerektiğine inanıyorum; bu alan, sadece gastronomi etkinlikleri değil, tüm festivaller için kullanılabilecek bir yer olmalı,”bu işleri yapan kişilerin siyasete alet edilmeden maddi ve manevi olarak  her konuda desteklenmesi ve sahip çıkılması gerekiyor.

Eskişehirde yaşayan her kesimin şehrimizin  ticareti ve turizmden gereken payı almamız için el ele vermesi gerekiyor. Gastronomi turizminin bilincine sahip çıkılması ve Yerel anlamda her alanda ve farkı çeşitligi ile ilgi festivalleri yapmamız gerekiyor.  Eskişehir kimliğinin tanıtılması için sektörde tüm kamu ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak, yüksek iletişimle ortak hareket etmek zorundayız.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik ;UNESCO’nun 116 şehir arasında gastronomi alanındaki Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden şehirler arasında Eskişehir'in yer alması için tüm paydaşlarımız ile el ele vermemiz gerekiyor.Eskişehir lezzet adreslerinin, yerli ve yabancı turistlerin seyahat nedenlerinden biri olmasını sağlamak ve Bu amaçla Eskişehir Gastronomi Haritasını oluşturmak, dijitalde yerli ve yabancı turistlerin ulaşabilmesini sağlamak için tüm STK’lar, Valilik, Belediye, Eskişehir Turizm İl Müdürlüğü buna el atarak gastronomi turizmini eğer geliştirirsek kazanan eskişehirimiz  olacaktır.

"Ülkemizin turizm geliri 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar oldu. Toplam gelir içerisindeki yeme-içme harcaması ise yüzde 19 oranında artış gösterdi. Bu açıdan mutfak kültürü, gastronomi turizmi açısından çok önemli yer tutuyor.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik ;Yıllık elli altı milyar dolar olan gastronomi turiziminden eskişehir olarak gereken payı almak için projeler üretmek zorundayız.

 “Eskişehir İç Anadolu Bölgesi’nin 4. büyük ili. 1 milyon nüfusu var. Nüfus çeşitliliği, öğrencileri de içinde barındırdığı için farklı bir mozaike sahip. Eskişehir mutfağı, dışarıdan göç aldığı için Cumhuriyet döneminde  Eskişehir dokusu ve medeniyetleriyle eski çağlardan bu yana Türkiye’nin tahıl ambarı olmuş ve hayvancılık sektöründe de Türkiye’nin lokomotifi olmuştur. Dolayısıyla dışarıdan almış olduğu göçlerle beraber, Kafkas, Kırım, Balkan, Çerkes, Tatar, Yörük mutfağına sahiptir. Eskişehir, Çibörek, Balaban Köfte ve Met Helva dışında  Buradaki çeşitliliği çoğaltmamız ve alternatifleri daha da fazlalaştırmamız lazım. Burayı bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım ki,şehrimize  gelen yerli ve yabancı turistlerimiz ve misafirlerimiz şehrimize  günü birlik gelip gitmesinler,Burada en azından 2-3 gün konaklasınlar bu sayede yerel halk ve şehrimizin ticareti bu turizmden daha fazla faydalansın.İlki düzenlenen Gastro fest ile şehrimizde Hepimizin gözbebeği Eskişehirspor ‘umuza mali destek sağlaması  bu büyük organizasyonun yaşama geçirilmesinde emeği olan  tüm organizasyon ekibine ve yerel yöneticilerimize teşekkür ediyoruz.

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024