Yaz sonu güneş alerjisine dikkat! - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Sağlık

Yaz sonu güneş alerjisine dikkat!

Yaz sonu güneş alerjisine dikkat!
Yayınlama: 28 Ağustos 2024 Çarşamba - 10.680
A+
A-

Yazın son günlerinde güneş ışınları hala yakıcı olabiliyor. Güneş alerjisi ile son tatiliniz kabusa dönmesin!

Eylül ayının yaklaşmasıyla sonbahar psikolojisine girilse de güneşli, sıcak günlerin etkisi bir süre daha devam edecek. Son bir tatille yazı kapatmak isteyenlerin ya da daha sakin diye Eylül’de tatil yapmayı tercih edenlerin güneş alerjisine karşı dikkatli olması gerekiyor.

Yaz mevsiminin son dönemlerinde de güneş alerjisine karşı dikkatli olmak gerektiğine dikkat çeken LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, şu uyarılarda bulundu: “Güneş ışınlarının deride oluşturduğu zararlı etkilerin tümüne fotodermatozlar denir. Görünür ışık, çeşitli kimyasallar, kozmetikler, ultraviyole ışınları cilt reaksiyonları ve bağışıklık sistemi tepkilerine neden olurlar. Ayrıca güneş alerjisini tetikleyebileceğini bildiğimiz bazı ilaç grupları; antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, kalp ilaçları ve antidiyabetiklerdir.

Güneşle temastan sonra ortaya çıkan kızarıklık, kaşıntı, döküntü, hassasiyet gibi tablolar aklımıza güneş alerjisini getirir. Güneşle dünyamıza ulaşan üç tür ultraviyole ışık bulunmaktadır. Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB ) ışınları ciltte hassasiyet, yaşlanmaya yatkınlık ve cilt kanserine neden olabilirken, Ultraviyole C ( UVC)  ışınları kısmen daha zararsızdır.”

Güneş Yanığı Mı, Güneş Alerjisi Mi?

Uzm. Dr. İyigün Gedik, sıcak havalarda oldukça sık görülen güneş yanıklarıyla güneş alerjisinin ayırt edilebilmesi konusunda ise, “Uzun süre güneşte kalmakla oluşan ve alerjiyle benzer bulgular verebilen güneş yanıkları zamanla gelişirken, güneş alerjisi herhangi bir kimyasal veya kozmetikle duyarlanmış ciltte güneş maruziyetinden hemen sonra, dakikalar içinde ortaya çıkar. Güneşe maruz kalınan süre, cilt yüzeyinin büyüklüğü ve maruziyet saati bulguların şiddetini değiştirir. Güneşe maruz kalan cilt bölgesi önce kızarır, sonrasında ağrı, yanma, batma gelişir ve cilt sıcaklığında artış gözlenir. Kaşıntılı kabarıklıklar olarak tanımlanan ürtikerler gelişebilir. Birkaç gün sonra ciltte soyulma ve pullanma izlenir. Bütün bu bulgulara cilt ödemi de eşlik edebilir. Güneş alerjisi tanısı hekim muayenesi sonrası gerekli kan testleri, fototest ve ileriki durumlarda cilt biyopsisi ile konulabilir” dedi.

Nasıl Korunmalı?

Güneşin zararlı etkilerinden basit yöntemlerle korunulabileceğini belirten LifeClub hekimlerinden Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, şu tavsiyelerle sözlerini noktaladı: “Güneş alerjisinden ve güneş yanıklarından korunmanın ilk yolu güneşe maruziyetten kaçınmak olacaktır. Bunun dışında yeterli miktarlarda ve düzenli aralıklarla güneş koruyucu kullanmak, güneş ışınlarının dik olarak geldiği 10.00 -15:00 saatleri arasında güneşten korunmak, koruyucu kıyafet ve şapka kullanımına özen göstermek önemli olacaktır.”



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024