Her 5 dakikada bir tanı alan hastalık “MS” - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Sağlık

Her 5 dakikada bir tanı alan hastalık “MS”

Her 5 dakikada bir tanı alan hastalık “MS”
Yayınlama: 1 Haziran 2024 Cumartesi - 7.673
A+
A-

MS’in Farkında MıSın? 

Her yıl 30 Mayıs, “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak anılıyor ve hastalığa dikkat çekmek üzere tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Merck Türkiye de MS alanındaki çalışmalarıyla, hastalıkla ilgili toplumda farkındalık yaratmak üzere bu özel güne destek oluyor.

Multiple Skleroz (MS), beyin ve omurilik olarak tanımlanan merkezi sinir sistemini etkileyen, kamuoyunda genel olarak az bilinen kronik bir otoimmün hastalıktır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıktığı bilinen MS’ten, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 70 bin kişinin etkilendiği tahmin edilmektedir

Bu belirtilere dikkat

Hastalığın belirtileri arasında ellerde ve ayaklarda uyuşma, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik ve sertlik, titreme, karıncalanma, görme bozukluğu, yorgunluk ve baş dönmesi, idrar kaçırma veya yapamama, erkeklerde cinsel güç azlığı görülebilir. Özellikle kas güçsüzlüğü, denge bozukluğu, yürüme ve konuşma aksaklığı ile kendini belli eden MS, alevlenmeler ve düzelmelerle seyreder. Merkezi sinir sisteminde etkilenen bölgeye ve etkilenme derecesine göre, bu kronik hastalığın türü, belirtileri ve şiddeti de kişiden kişiye değişebilmektedir.

Her 5 dakikada bir MS tanısı

MS’in ortaya çıkışının kesinliği ispatlanmış bir sebebi olmamakla birlikte yapılan araştırmalara göre hastalığın temelinde genetik, çevresel etmenler ve viral enfeksiyonlar yer alıyor. Dünya üzerinde her 5 dakikada bir, herhangi bir yerde bir kişinin MS tanısı aldığı biliniyor[2]. Genç yetişkinlerde görülen bu hastalık özellikle kadınlarda 2 kat daha fazla ortaya çıkıyor[3]. MS’li bireyler, erken tanı ve doğru tedavilerle hayat kalitelerinde bir düşüş olmadan yaşamlarını sürdürebiliyor.  

Merck Türkiye’den “MS Heart Challenge” kampanyasına destek

Kamuoyunda MS hastalığı konusunda bir farkındalık ve bilinç oluşmasının öneminin altını çizen Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram Zayer, “MS hastalığının teşhisinin ardından MS’li bireylerin toplumda yalnız hissetmemeleri için bu farkındalığın oluşması son derece önemli. Bu amaç doğrultusunda Merck, MS International Federation’ın (Uluslararası MS Federasyonu) 2020 yılından bu zamana dek gerçekleştirdiği “#MSConnections” farkındalık kampanyasına global olarak destek veriyor.  Merck Türkiye olarak da Uluslararası MS Federasyonu'nun sosyal medya üzerinden ilerleyen bu seneki farkındalık çalışması "MS Kalbi” (MS Heart Challenge) kampanyasında yer aldık.” dedi.

Zayer, “Merck olarak MS tedavisinde, uzun yıllardır yenilikçi tedavi alternatifleriyle tüm dünyadaki hastaların yanında yer alıyoruz. Tedavi maliyetlerini optimize edecek alternatifleri ve hasta ihtiyacına uygun, doğru dozu içeren ürünleri tıbbın kullanımına sunmak için tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde hareket ediyoruz. İnovatif tedavilerin öncüsü, bilimsel çalışmaların da destekçisi ve takipçisi olarak hastaların karşılanmamış tedavi ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne dek olduğu gibi gelecekte de hem hastalara hem de onları tedavi eden kıymetli hekimlere ihtiyaç duydukları tedavileri sunmak için MS ile ilgili yenilikçi çözümler içeren bilimsel çalışmalarımıza adanmışlıkla devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024