Edebiyat Fakültesinde “Eskişehir Efsaneleri” konuşuldu - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Edebiyat Fakültesinde “Eskişehir Efsaneleri” konuşuldu

Edebiyat Fakültesinde “Eskişehir Efsaneleri” konuşuldu
Yayınlama: 6 Kasım 2024 Çarşamba - 1.151
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Eskişehir Efsaneleri” semineri Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfükar Bayraktar’ın konuşmacı olduğu seminere, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Güllüpınar, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katılım gösterdi.

Prof. Dr. Bayraktar: “Efsaneler inanç yönü ağır basan anlatmalardır” 

Efsanelerin ne olduğuna, Eskişehir’deki efsaneler hakkında herhangi bir makalenin yayımlanmadığına ve bu sebeple de araştırmalar yürüttüğüne değinen Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfükar Bayraktar konuşmasında şunlara değindi: “Efsaneler olağanüstü, elle tutulamayan, gözle görülemeyen ya da birtakım tabiat oluşumlarının hikayesini anlatan olağanüstü vakalar, olaylar gibi ifadelerdir. Mitoloji ile efsane kavramı birbirine çok karıştırılır. Mitoloji ile efsane arasındaki en temel ayrım ikisinin temelinde de evreninin yaratılışıyla ilgili ifadeler yer almasıdır. Mitoloji eski dünya, efsane ise günümüzdeki dünya noktasında bize önemli bilgiler sunar. Efsaneler mitlerin modernleşmiş şekilleri olarak ifade edildiği için temelde kutsal ögeler taşımaktadırlar. Efsaneler inanç yönü ağır basan anlatmalardır ve anlatılan şeylerin gerçekten yaşandığına inanılır. Efsaneleri 6 ana başlık altında tasrif ettik. Dijital kültür yani internet, sosyal medya ve bu platformlardaki efsaneleri tek tek derledik. Yazılı kaynaklardan Eskişehir’le ilgili bütün efsaneleri toparladık son olarak da belirli yerlerde derleme çalışmaları yaptık. Yunus Emre ile ilgili çok fazla efsane tespitinde bulunduk, Seyyid Battal Gazi ve Kesik Başlar efsanesi de Eskişehir ve çevresinde en fazla anlatılan efsaneler olarak karşımıza çıktı. Yer adları ile ilgili; Kanlıkavak Parkı Efsanesi, Sivrihisar Kalesi, Beş Bacalı Kilim efsanesi, Odunpazarı Evleri ile ilgili inanışlar da yine söz konusu.”

Prof. Dr. Bayraktar’ın konuşmasının ardından Türk Halk Anabilim Dalı öğrencisi Hazal Aslan da araştırma hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Seminer soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024