Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonasında TÜBİTAK Fen Lisesi’ne Ödül - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonasında TÜBİTAK Fen Lisesi’ne Ödül

Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonasında TÜBİTAK Fen Lisesi’ne Ödül
Yayınlama: 29 Mayıs 2024 Çarşamba - 1.329
A+
A-

TÜBİTAK Fen Lisesi’nin de ödül aldığı Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonasına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

Bu sene beşincisi düzenlenen Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonası Ankara’da Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı’nın katılımıyla yapıldı. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 5’incisi gerçekleşen ödül törenine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Birinci sınıftan on ikinci sınıfa kadar öğrencilerin katıldığı zeka oyunları yarışmasında Türkiye'nin her bir yerinden keşfedilmeyi bekleyen öğrencilere ulaşıldığını kaydeden Mandal, öğrencileri yürekten tebrik ettiğini belirtti. 

“Geleceğimize baktığımız zaman en önemli ihtiyaç nitelikli insan kaynağı”

“Geleceğimize baktığımız zaman sadece ülkemiz için değil, insanlık için en önemli ihtiyaç nitelikli insan kaynağı, yetenekli insan kaynağı, ahlaklı insan kaynağı.” vurgusu yapan Mandal, “Geleceğe baktığımız zaman birçok karamsar resim çizebilmek mümkün. İklim, gıda, suya ulaşma, ekonomik problemler, göç, sosyolojik yaşanan güçlükler, teknolojik yaşanan birtakım sıkıntılarla beraber karamsar bir resim çizebilir. Gelecekte nelerin olabileceğine baktığımız zaman özellikle yaşamış olduğumuz coğrafyanın özelliklerine baktığımız zaman bunun daha da zorlayıcı olduğunu görebiliyoruz ve bu tip etkinlikler daha kıymetli hale geliyor. Geçmişteki deneyimlerimiz bizim sahip olduklarımızın bu sorunları çözmede yeterli olmayabileceğini gösteriyor. Çünkü karşılaştığımız, daha da önemlisi karşılaşabileceğimiz güçlükler, geçmişteki deneyimlemiş olduğumuz güçlüklerden çok daha karmaşık, çok daha dinamik halde ve dolayısıyla da beklenen çözüm yöntemi daha yenilikçi olması gerekiyor.” diye konuştu.

Gençlerimizin yapabileceklerini gördüklerinde geleceğe daha umutla baktıklarına işaret eden Mandal, “Haftaya Ortaokul ve lise proje öğrencilerimizin araştırma projelerinin yarışma finali var. Zeka vakfı gibi, aynı yöntemle çalışıyoruz. Önce bölgelerde, önce bölgeye aday oluyorlar, daha sonra bölgede yarışıyorlar, sonrasında da ulusal finale geliyorlar. Takım halinde olabilmek önemli.” dedi. 

Prof. Dr. Mandal, “Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında öğrencilerimizin 2 büyük ödül ve 5 özel ödül aldığını hatırlatan Mandal, “Öğrencilerimiz dünyanın bütün ülkelerin yarıştığı bir ortamda bunu yapabiliyorlar. Olimpiyatlarda altın, madalya, gümüş madalyalar kazanıyorlar. Geçmişte biz katılan bir ülkeydik ancak artık katıldığımız her yarışmada derece alıp geliyoruz. Bu gerçekten ülkemiz için, geleceğimiz için, insanlık için kıymetli.” değerlendirmelerinde bulundu. 

“Kendimden çok gençlerimize güveniyorum”

TEKNOFEST'in yıllar içindeki değişimine bizzat şahitlik ettiğine dikkat çeken Mandal, “2018 yılında ilk başladığı zaman 20 bin öğrencinin katıldığı bir yarışmaydı. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetimizin Kuruluşu'nun 100. yıl dönümünde 1 milyon öğrenci aday oldu. Ben ülkemin ve insanlığın karşı karşıya kaldığı o sorunları çözmek için ben adayım dediler. Kazandı veya kazanamadı hiç önemli değil. Bu durum bizi heyecanlandırdığı kadar sorumluluk da yüklüyor.” dedi. 

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Geçen yıl malum hepimizi yaralayan altı Şubat deprem felaketini yaşadık. Ve TEKNOFEST Nisan ayında gerçekleşti. Kırk beş yarışma kategorisinden birisi de insansız hava araçları. Ve İHA’lar konusunda 6 Şubat'taki depremde hepimizin öğrendikleri var. Devlet olarak, kurumlar olarak, yerel yönetimler olarak, insanlık olarak öğrendiklerimiz. Öğrencilerimiz eksikleri kendi İHA’larında tamamlayarak yarışmaya katıldılar. Gençlerimiz tasarladıkları ve geliştirdikleri İHA’larla o sorunlara iki ay gibi bir sürede çözüm ürettiler ve bizi gerçekten duygulandırdılar. Başka bir ülkede bunu görebileceğimize emin değilim. O yüzden ben gerçekten ülkem adına geleceğe baktığım zaman umudum gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz. Kendimden daha çok onlara güveniyorum ve güveneceğiz.” diye konuştu. 

Mandal, “2018 yılında TEKNOFEST'e ilk yılında bu çocuklarımızla buluştuğum zaman; “Ne yapabilmişiz? Biz de gelelim görelim” noktasında bir heyecan vardı. 2020-2021'e gelindiği zaman “, Türkiye'deki mühendisler, araştırmacılar yaptıysa ben de yapabilirim” diyen genç arkadaşlarımız vardı. Ama 2023 yılında, geçen yıl, “Ben daha iyisini yapacağım” diyen arkadaşlarımız vardı. 5 yıl gibi bir zaman diliminde geldiğimiz nokta ne yapmışız demekten daya iyisini yapacağım demeye… O yüzden ben gençlerimize güveniyorum. Onları yetiştiren ailelerine, velilerimize teşekkür ediyorum. Öğretmenlerimize, danışmanlarımıza, okul müdürlerimize, okul yönetimlerimize, milli eğitiminize teşekkür ediyorum.” diyen Mandal, “bugün ödül alacak olan tüm öğrencilerimizi, Ailelerine, öğretmenlerine, okullarına yürekten tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Fen Lisesi Öğrencileri de Ödül Aldı

Klasik kağıt kalem oyunlarını içeren bir şampiyona üç aşamalı sınava tabi tutulan öğrenciler görsel sayısal mantık içerikli soruları çözerek en son aşamada derece elde etti.  Öğrenci ve öğretmenlerden oluşan toplam 18.880 başvurunun olduğu Şampiyona’nın İl Finalleri Sınavı 12.170 kişinin katılımı ile 10 Şubat 2024, Cumartesi günü çevirim içi ortamda gerçekleştirildi.  Bölge Finalleri Sınavına katılmaya hak kazanan 3.832 kişi 16 Mart 2024 tarihinde çevirim içi yapılan sınava katıldı.  Şampiyona’nın en son aşaması olan Türkiye Finalleri Sınavı, 4 Mayıs 2024 tarihinde 600 okuldan toplam 1.560 yarışmacının katılımıyla Ankara’da ODTÜ’de yazılı olarak gerçekleştirildi. 

İlkokul, ortaokul ve lise kategorisinde toplam on iki sınıf üzerinden gerçekleştirilen Şampiyona’ya, en çok katılımın olduğu üç bölge sırasıyla; Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgesi oldu. Şampiyona 3 ana kategoride 12 sınıf üzerinden gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Fen Lisesi Hazırlık, 9 ve 10. Sınıflardan 7 öğrenci Ankara'da gerçekleşen son aşama sınavına girmeye hak kazandı ve Lise Kategorisi 10. Sınıflarda 3 öğrenci ödül aldı.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024