Ulusal Uzay Mevzuatı Konferansı Eskişehir’de gerçekleştirildi - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Ulusal Uzay Mevzuatı Konferansı Eskişehir’de gerçekleştirildi

Ulusal Uzay Mevzuatı Konferansı Eskişehir’de gerçekleştirildi
Yayınlama: 24 Mayıs 2024 Cuma - 5.111
A+
A-

Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde Ulusal Uzay Mevzuatı Konferansı gerçekleştirildi

Anadolu Üniversitesi ve Uzay Keşif Topluluğu (UKET) tarafından düzenlenen “Ulusal Uzay Mevzuatı: Dünyadaki Gelişmeler ve Türkiye için Öneriler” konferansı Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da düzenlenen açılış töreni ile başladı. Konferansın açılış törenine Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes ve UKET Derneği Başkanı Süleyman Soyer başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi.

Rektör Erdal: “Her şey ilk adımla başlar”

Ulusal Uzay Mevzuatı Konferansı’nın önemine değinen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, konuşmasında şunları söyledi: “Anadolu Üniversitesi olarak birçok seminere, kongreye, çalıştaya ev sahipliği yaptık ama bugünkü çalıştay çok farklı çünkü ilk defa yapılıyor. Uzay çalışmaları gibi son derece multidisipliner ve çok kapsamlı olan bir konuda gerçekleştirilecek bu konferansta yapılan her konuşmanın, her bildirinin büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bilmediğim bir konu ama beni çok heyecanlandırdı ve biz de Anadolu Üniversitesi olarak bir ucundan tutmak istedik. Belki ileride bu konu bir master programına, araştırma merkezine gidebilir ama her şey bir ilk adımla başlar. Biz de UKET’le birlikte ilk adımı attık. Bizleri yeni keşiflere çıkaracak verimli bir konferans olmasını diliyorum.”

TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit: “Uzay çağının tam başındayız”

Ulusal ve uluslararası alanda uzaya ilişkin hukuki düzenlemelerin gerekliliğine değinen Prof. Dr. Mahmut Akşit şunları söyledi: “Uzay çağının tam başındayız. Hukuki sorunlar en baştan çözülmezse daha sonra adaletsiz bir durum oluşur. Gelecek nesiller için şimdiden bu konularda çalışmalar yapıp bir an önce hukuki mevzuata dönüştürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Uzay çöplüğü dediğimiz problemler gibi sorunların yaşanmaması adına uzay hukuku alanında çalışmak ve Birleşmiş Milletler nezdinde şimdiden gündeme getirmek çok önemli.”

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Nefes: “Artık uzayda daha fazla söz sahibiyiz”

Türkiye’nin mevcut ve gelecek uzay hedeflerinden ve faaliyetlerinden söz eden Mehmet Nefes, konuşmasında şunları söyledi: “Uzayla ilgili hem ülkemizde hem dünyada özellikle son yıllarda yoğunlaşan çalışmalar var. Türkiye olarak hem küresel hem ulusal bazda artık uzayda daha fazla söz sahibiyiz, ürettiğimiz uydularımızı gönderiyoruz. Sadece uydu değil canlı insan da gönderiyoruz. Bizim uzaydaki varlığımız 1994 yılında TÜRKSAT 1b uydusuyla başlıyor ve geri kalan 30 yıllık süreçte irili ufaklı otuza yakın uydu göndermiş bulunmaktayız. Ülkemiz özellikle yer gözlem uyduları konusunda kendi kendine yetebiliyor. Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı 8 Temmuz’da uzaya gönderiyor olacağız. Uzayın hep teknolojik ve ARGE boyutunu konuşuyoruz ama uzay hukuku, uzay ekonomisi gibi hususlar biraz daha ikinci planda kalmış konular. Bu konuların uzmanlar tarafından ele alınmaları çok kıymetli, Milli Uzay programımız ve gelecekteki uzay projelerimizin daha sağlıklı planlanması adına bu etkinlikleri de çok anlamlı buluyorum. Üniversitelerimizde buna özgü bölümlerin açılmasını, yüksek lisans ve doktora programlarının desteklenmesini kıymetli buluyorum.”

UKET Derneği Başkanı Soyer: “Uzay hukukunu tüm ülkeye ve uluslararası alana yaymayı istiyoruz”

Uzay hukuku konusunun önemini vurgulayarak sözlerine başlayan Süleyman Soyer ise konuşmasında şunları aktardı: “UKET olarak akademide uzay hukuku vizyonumuzu sahiplendikleri ve Eskişehir ile buluşturulması konusunda bizlere sundukları imkânlar için Anadolu Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal’a çok teşekkür ediyoruz. Uzay hukuku konusunu Eskişehir’den başlayarak tüm ülkeye ve uluslararası alana yaymayı istiyoruz. Bugün yurtdışından gelen çok fazla konuşmacımız var, bizlere çok faydaları dokunacak. Bugün temelini attığımız çalışmayla birlikte ileride bunu bir enstitü ya da hukuk birimi haline dönüştürebilirsek uluslararası alanda haklarımızı savunabilecek hukukçuların yetişmesine vesile olabiliriz.”

Açılış konuşmalarının ardından “Ulusal Uzay Mevzuatı: Dünyadaki Gelişmeler ve Türkiye için Öneriler” konferansı birinci oturum ile başladı. Konferans kapsamında alanlarında uzman isimler katılımcılarla bir araya geldi.  

 

 

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024