Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım Çalıştayı Eskişehir’de yapıldı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım Çalıştayı Eskişehir’de yapıldı

Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım Çalıştayı Eskişehir’de yapıldı
Yayınlama: 7 Temmuz 2024 Pazar - 18.585
A+
A-

“Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım Projesi” çalıştayı Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi

T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım Projesi” çalıştayı ve toplantısı Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Anadolu Üniversitesi AKM’de düzenlenen çalıştaya İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Bakan Yardımcısı Aktaş: “Muhtarlarımız için ne yapsak azdır”

Muhtarlık kavramının 195 yıl önce ihdas edilmiş çok kadim bir kavram olduğunu belirterek konuşmasına başlayan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş çalıştayda şunları aktardı: “Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyetimize intikal etmiş bir müessesedir. Böylesine kadim bir kurum için söylenecek çok şey vardır ama bizim kültürümüzde muhtar, koruyup kollayan, kucaklayan kişidir. Muhtarlarımız hiçbir siyasi partinin adını öne almaksızın be hiçbir siyası parti teşkilatından destek almaksızın isimleri ile halkıyla öne çıkarlar. Muhtarlarımız yaşadığı mahallenin veya köyün güvenini kazanmış, çalışkan adil ve hukukun üstünlüğüne inanmış kişilerdir. Muhtarlık fedakârlık ve aidiyet duygusu gerektiren zor bir görevdir. Türkiye Muhtarlar konfederasyonumuz tarafından icra edilen Türkiye Muhtarları El Ele projesinin ikinci adımı olarak Eskişehir’de icra ettiğimiz Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım projesi ile muhtarlık kurumumuzun hak ettiği bu saygıyı daha da belirgin hale getirmek ve kurumumuzu daha da güçlendirmek için projeyi destekliyoruz. Son yıllarda Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla muhtarlarımıza yönelik çok ciddi adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı talimatıyla son yıllarda muhtarlara ve muhtarlık kurumları için atılan adımlar, yapılan faaliyetler şunlardır; 19 Ekim 2015 tarihi muhtarlar günü olarak ilan edildi ve İçişleri Bakanlığının koordinasyonu ile her yıl coşkuyla kutlanmaya başlandı, İçişleri Bakanlığı bünyesinde İller İradesi Genel Müdürlüğü’nde Muhtarlar Daire Başkanlığı ihdas edildi ve muhtarlarımızın bütün iş ve işlemleri burada yürüyor. Muhtarlarımızın özlük haklarında ciddi işlemler oldu, muhtarlarımızın SGK primleri devlet tarafından ödenmeye başlandı. Muhtarlarımıza standart tek tip kimlik uygulaması başlandı, illerimizde muhtarlık binalarının yapılması, 30 büyük şehrimizde 100 muhtar binası hizmete sunuldu. Muhtarlarımızın harçsız silah ruhsatı alması için mevzuat düzenlenmesi oldu, 2022 yıllında Cumhurbaşkanımızın da katıldığı 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlanması sırasında Ankara Muhtarlar Evi hizmete girdi, Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda yurt dışı gezi programları yapıldı. Muhtarlarımız için ne yapsak azdır ve çok daha fazlasını yapmamız gerekir.

Vali Aksoy: “Birlikte var olabiliriz”

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ise çalıştayda şunları aktardı: “Bilindiği üzere Değerli arkadaşlar, Eskişehir'de görev yapan muhtarlarımız yakından bilir, muhtar toplantılarımızı ilçelere giderek muhtarlarımızla orada toplantı yaparak gerçekleştiriyoruz. Bütün kurum müdürlerimizle, il ve bölge müdürlerimizle ilçelere gidip muhtarlarımızı dinliyoruz. Ben Eskişehir Valiliği görevine başladıktan sonra bugüne kadar araya yerel seçimler girdiği için birkaç ay ara vermek zorunda kaldık. Yedi ilçemizde toplantı gerçekleştirdik. Muhtarlarımızla bir araya geldik. Onların sorun, talep ve önerilerini alarak ilgili kurumlarımızla iş birliği içerisinde onlara çözüm üretmek için gayret gösterdik. Sizlerle devam ettirdiğimiz bu buluşmalara hem muhtarlarımızın hem de onların aracılığıyla mahallelerimizin ve vatandaşlarımızın pek çok sıkıntısının çözüm yoluna koymak için gayret içerisinde olacağız. Değerli katılımcılar, Gerek salgın, gerek sel, gerek deprem gibi afetlerde verdiğimiz mücadelelerde muhtarlarımız hep ilk safhalarda yer almıştır. Muhtarların ne kadar önemli ve kritik işlevlere sahip olduğunu bu felaketler vesilesiyle herkesin de yakından gördüğüne inanıyorum. Çalıştay'ın da sloganı olduğu üzere, birlikte var olabiliriz. Mahallelerimizdeki, şehirlerimizdeki sorunları sadece birlikte çözebiliriz. Birlikte biz olabiliriz. Biz bir olursak yaşadığımız her yer bizim mahallemiz, bizim şehrimiz olur. Hemşerimiz Yunus'un ifadesiyle tanış olmak, işi kolay kılmak demektir. İşi kolay kılmak, daha yaşanabilir bir şehir ortaya koymak için kamu hizmet ağıyla muhtarlarımızın daha sık iletişimde olmaları gerekmektedir. Çalıştayın bu anlamda çok faydalı olacağına inanıyorum. Değerli katılımcılar, Hemşerilerimizin derdiyle dertlenen muhtarlarımız, vatandaşlarımızın devletine ihtiyaç duydukları anda çaldıkları ilk kapı olmuştur. Eskişehir'de 540 muhtarımız, Eskişehirlinin gören gözü, duyan kulağı, tutan eli olmaya devam ediyor. Bu yönüyle muhtarlarımız, katılımcı demokrasinin temel taşı durumundadırlar. Böylesine önemli bir vazife üstlenen, vatandaşlarımızın derdiyle dertlenen, devlet ve millet bütünleşmesinde önemli bir role sahip olan sizler, yaptığınız fedakâr çalışmalarla her türlü takdiri sonuna kadar hak ediyorsunuz. Türkiye, binlerce yıllık geçmişi, coğrafyasındaki bin yıllık hakimiyeti ve ilk asrını geride bıraktığı cumhuriyetiyle dünyanın en kadim devletlerinden biridir. Millet iradesinin tecellisinde ve demokrasinin kökleşmesinde muhtarlarımızın payı büyüktür. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da milletimizin atan nabzını muhtarlarımızla tutacağız.”

Rektör Erdal: “Muhtarlarımız devletle millet arasında köprü kuran en yakın demokrasi birimleridir”

Türkiye’nin yedi bölgesinden ve Eskişehir ilinden gelen muhtarları Anadolu Üniversitesinde ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Rektör Erdal: “Bildiğiniz gibi projenin ana amacı, muhtarlarımızın, devletimizin karşılaştığı toplumsal ve çevresel sorunların çözümünde kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak aktif bir rol oynamalarını sağlamaktır. Muhtarlarımız, mahallelerinde ve köylerinde devletle millet arasında köprü kuran, sorunların en hızlı çözülmesini sağlayan en yakın demokrasi birimleridir. Bugün Türkiye’de görev yapan 50.412 mahalle ve köy muhtarı, devletin en küçük ancak milletle en yakın irtibat noktalarıdır. Pandemi, deprem ve yangın gibi afet durumlarında üstlendikleri roller, muhtarlarımızın toplumumuz için kritik bir öneme sahip olduğunu göstermiş ve göstermeye de devam etmektedir. Bu proje, İçişleri Bakanlığımızın liderliğinde hayata geçirildi ve eğitim ağırlıklı faaliyetler ön planda. Anadolu Üniversitesi de toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden ve halkımızla iç içe faaliyetler yürüten bir kurum olarak toplumumuzun her kesimine ulaşmayı ve onlara yönelik projeler geliştirmeyi misyon edinmiştir. İçişleri Bakanlığımızın değerli rehberliği ve üniversitemizin sunduğu akademik destekle, muhtarlarımızın bilgi ve donanımlarını artırmak, yerel yönetimlerin güçlenmesinde ve toplumsal sorunların çözümünde etkin rol oynamalarına katkı sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Üniversitemiz, eğitim süreçlerinin yaşam boyu devam eden bir ihtiyaç olduğunun bilinciyle, halkımızla iş birliği yaparak, sürdürülebilir ve kalıcı çözümler üretmeye devam etmektedir. Bu iş birliği sayesinde daha güçlü ve bilinçli bir toplum oluşturma yolunda önemli adımlar atılmaktadır.” dedi.  

Çalıştayın açılışı Öğrenci Merkezinde gerçekleştirildi

Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonunda düzenlenen çalıştayın açılışına ise Millî Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Şennur Çetin, İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Eyüp Özdemir, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Sözen, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk, İç Anadolu Muhtarlar Federasyon Başkanı Hasan Güler başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

“Çalıştay sonunda hazırlanan raporlar Bakanlığa sunulacak”

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Şennur Çetin: “Çalıştayımız boyunca Anadolu Üniversitesinden, AFAD, jandarma ve emniyet güçlerimizden moderatörlerimiz olacak. 14 farklı konu başlığımız ile masalarınızda yer alan konuyla ilgili moderatörlerimiz eşliğinde konuları irdelemenizi ve her masadan o konunun mahallenizde karşılaşmış olduğunuz sorunlarınızın, yapmış olduğunuz çözüm önerilerinizi ve yapmış olduğunuz çözümlerin neler olduğunu istiyoruz ki projenin sonucunda İçişleri Bakanlığımıza mahallelerinizin yapmak istediklerini ve çözüm önerisi olarak bir fiil sizlerden yerel aldığınız bilgileri rapor halinde bakanlığımıza sunmak istiyoruz. İlerleyen süreçlerde yapmak istediklerinizi beraber belirlemek için çalıştayı önemseyerek, katkılarınızla Eskişehir de tamamlayacağız.”

“Devlet ve vatandaş ilişkilerinde muhtarlarımızın rolü çok önemli”

Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun ise: “Türkiye’nin dört bir yanında Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundum. Bizim için muhtarların önemi, kamu yönetiminde ne kadar etkili olduğu, devlet ve vatandaş ilişkilerinde muhtarların pozisyonlarının ne kadar güçlü olduğunu dile getiriyoruz. Gerek sayın Cumhurbaşkanımız gerek İçişleri Bakanımız bu konuda çok hassaslar. Bizler de ilerde muhtarlarla en üst düzeyde ilişki kurmayı, iletişim halinde olmayı hedefliyoruz.”

“Amacımız Milletimizin sorunlarına hızlı çözüm bulabilmek”

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak son dört yılda iki büyük projenin ev sahipliğini yaptığına değinen Türkiye Muhtarlar konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk ise şu şekilde konuştu: “İlk projemiz olan Türkiye Muhtarları El Ele projesini hayata geçirirken hedeflerimiz içerisinde Doğunun Batıyla, Batının doğuyla buluşacağı bir çalışma gerçekleştirmek, milli birlik ve beraberliğin bu ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamayı amaçladık. 12 ilde 10 binden fazla muhtarımızla bir araya geldik. Türkiye’nin Muhtarları El Ele sloganımızla aynı bayrak altında bir bütün olduğumuzun mesajlarıyla güçlendik. Sosyo kültürel kaynaşmayla tarihimizin geleneklerimizin maneviyatlarımızın kıymetinin önemini hep birlikte yaşadık daha da içselleştirdik. Eskişehir ilimizde dördüncüsünü düzenlediğimiz Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım projesiyle de bu vatanın hücrelerini oluşturan mahallelerimizin sorumluları biz muhtarların, devletle millet arasındaki en doğru köprüyü oluşturmak devletin çözüm aradığı bütün sorunlar da mahalle içerisinde yapılabilecek her türlü çalışmayı daha bilinçli yapabilmek devletin işini kolaylaştırmak milletin sorununu hızlı çözüm bulabilmek amacıyla planlanmış bir projedir.”

“Yapılan bu çalıştaylar, toplantılar bizler için çok kıymetli”

İç Anadolu Muhtarlar Federasyon Başkanı Hasan Güler ise konuşmasında şunları aktardı: “Sizlerle camiamız adına, bu anlamlı programda buluşmaktan, sizlere ev sahipliği yapmaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz. Dünyanın her yönden hızla değiştiği bir zamanda biz muhtarların bu değişim hızına yetişebilmesi, kendini geliştirmesi ve daha etkin bir kimlikle yol alabilmesi için yapılan bu çalıştaylar, toplantılar bizler için çok kıymetli. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere verdiği önem ve kıymetin değerini bizlerinde bilmesi ve bunun karşılığını vermemiz gerektiğine yürekten inanıyoruz.”

“Muhtarlarımızla Yeni Yüzyıla Adım Adım Projesi” çalıştayı İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın katılımı ile Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde eş zamanlı oturumlar ve farklı salonlarda devam etti.

 

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024