"SAKLIKENT MİHALIÇÇIK VE TARİHÇESİ..." (2) - Eskişehir Balyoz Haber

Hüseyin GÜVEN

Hüseyin GÜVEN
Hüseyin GÜVEN

"SAKLIKENT MİHALIÇÇIK VE TARİHÇESİ..." (2)

"SAKLIKENT MİHALIÇÇIK VE TARİHÇESİ..." (2)
Yayınlama: 11 Şubat 2013 Pazartesi - 32.143
A+
A-

Geçtiğimiz Pazar günü kaleme aldığım “Bu eşsiz ilçe, hangi ildedir sizce?” (Saklıkent) başlıklı köşe yazımda bahse konu edilen ilçenin özellik ve güzelliklerinin bir kısmını sizlerle paylaşmıştım. Yazımız oldukça beğenildi. Paylaşıldı. İlgi gördü. Arayanlar, ileti gönderenler ve fikrini beyan edenler oldu. Yorumlarınız ve destekleriniz için teşekkür ederek kaldığımız yerden devam edelim…

***

Ülke: TÜRKİYE

Şehir: ESKİŞEHİR

İlçe: MİHALIÇÇIK

Güzelliklerinden bir kaçını daha sizlerle paylaşalım…

***

Mihalıççık’ın tarihçesi:

Bilindiği üzere, Osmanlı İmparatorluğunun ilk dönemlerinde ele geçirilen yerler gazilere tımar olarak veriliyordu. SarıcakayaTekfuru olan Köse Mihal, Osman Bey’e yenilerek esir düşer. Bir süre sonra Köse Mihal serbest bırakılır. Aralarında sağlam bir dostluk kurulur. Köse Mihal kısa süre sonra Müslüman olur. Osman Bey, Köse Mihal’e gösterdiği başarılar neticesinde Mihalıççık ve çevresini tımar olarak vermiştir.

***

Mihalıççık’a yerleşen Köse Mihal zamanla çoluk çocuğa karışır. Torununa Gazi Mihal denmektedir. Sevenlerinin ve dedesinin Gazi Mihal’e Mihalıççık dediğide rivayet edilir. İlçemizin adıda buradan geldiği söylenir.

Mihalıççık, uzun süre Bursa livası Yenişehir kazasına bağlı bir nahiye olarak kalmıştır. 1840 yılında Ankara’ya bağlı idi. 1925 yılında Eskişehir’e bağlanmıştır. En yaygın bilinen tarihçesi budur.

***

CAMİİLERİ:

Selçuklular zamanından “Çalçı Camii” Osmanlılar döneminden “Ahurözü Camii”

1754 yılında Hacı Ahmet Muhammet Kethüda Serdarı İsmail Ağa Zadenin yaptırdığı “Beyköy Camii” ile ayrıcalıklıdır. (zatın mezarı da cami avlusunda bulunmaktadır)

***

CAMİKEBİR, NAM-I DEĞER ATATÜRK CAMİİ:

1882 yılında Sivrihisarlı Hacı Süleyman tarafından yaptırılmış İlçe merkezinde bulunan (Kurtuluş Savaşında yunanlılar tarafından yıkılan Camiyi Atatürk’ün yaveri Çukurörenli Ali Metin Çavuş yeniden yaptırılmıştır)

***

BİZİM YUNUS:

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi. Yunus bizimdir, o bizim yunus’tur, Mihalıççık’ın sesidir dünyanın anlamaya çalıştığı bir mücevherdir.

***

GÜRLEYİK:

Bir başka güzellikte Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik. Gürleyik Çayı ve şelalesi görülesi yerlerin başındadır. Muhteşem doğasını ve tarihini korumak için dernekler kurulmuştur. Köyde Roma ve Bizans dönemine ait tarihi eserler bulunmaktadır. Hacı Halit Ağa Konağı ile Roma ve Bizans tarihi eserlerini bünyesinde barındırır. Tarihi ve kültürü ile önemli bir değeridir.

YARIKÇI KAPLICALARI:

Tarihi bayağı eski, etrafında yabancı mezarlar var. Tarihi İpek Yolunun buradan geçtiği ve hamamların konak yeri olduğu söyleniyor. Yöre halkı yüzyıllardır bu topraklarda yasayan en eski Türk Boylarından. "manav (yerli türk)" dür.

***

İşte bu yüzden diyorum ki! İlçemiz turizm açısından kabuğunu kıramamış, bakir doğasıyla ve tarihi dokusuyla tam anlamıyla saklı kenttir.

 

Sonuç olarak Eskişehir 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti’dir. Bu ünvanı bütünüyle hak ederek almıştır. İlçelerinde dahi bu kadar güzel örnekleri olan kaç ilimiz vardır sizce? Eskişehir’in bütün ilçeleri bu kapsamda değerlendirilmelidir. Hak edilen ilgi ve değer tüm ilçelere ve köylere gösterilmelidir.

Umut her zaman vardır.

Ves’selam.

huseyinguven1907@gmail.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024