Ne yapacaktı Büyükerşen’e, herkesin içinde git mi diyecekti? - Eskişehir Balyoz Haber

Özgür TIKIZ

Özgür TIKIZ
Özgür TIKIZ

Ne yapacaktı Büyükerşen’e, herkesin içinde git mi diyecekti?

Ne yapacaktı Büyükerşen’e, herkesin içinde git mi diyecekti?
Yayınlama: 17 Aralık 2023 Pazar - 2.388
A+
A-

CHP’de Eskişehir için durum karma karışık görünüyor. Bir yanda Türkiye’nin en yaşlı belediye başkanı unvanına sahip 1999 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesinin başındaki Yılmaz Büyükerşen, bir yanda 1999 yılında Tepebaşı Belediye başkanı olarak siyaset arenasında boy gösteren ve yaşı 80’e dayanmış, sağlık sorunları da yaşayan 4 dönemdir başkan olan Ahmet Ataç. Ortak yönleri bununla da kalmıyor tabii. 2 isim de değişim konusunda CHP’de yaşanan rüzgârda Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında durdular. Doğaldır ki değişim demeleri kendi mevcudiyetlerine de karşı çıkmak olacaktı. Onlar da değişimi istemediler. Hatta öyle ki, kongre öncesinde Eskişehir ziyareti yapan Özgür Özel ile Eskişehir’de görüşmediler bile.

Bunun yanında özellikle Yılmaz Büyükerşen’in yaşının 90’a yaklaşması ve bunun yanında Eskişehir’deki kronikleşen bazı konularda bırakın çözüm arayışında olmayı, sorunların bile varlığını inkar etmesi, kendisine oy verenlerde bile “artık yeter” dedirtmeye başladı.

Öyle ki sokak röportajlarına da yansıyan durum artık üstü örtülemeyecek, görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaşmış görünüyor.

Fitili Nebi Hatipoğlu ateşledi..

Büyükerşen algısını yerle bir eden ise aslında kendi partisinin ittifak ortağı olan partinin vekilinden geldi. Yıllardır ciddi bir muhalefetle uğraşmak zorunda kalmayan, yerel basındaki bağlantıları ile bir çok konunun kamuoyuna yansımasını her zaman engellemeyi başaran Büyükerşen ilk ciddi darbeyi Nebi Hatipoğlu’ndan gördü. Hatipoğlu yaptığı açıklamalarla Eskişehir’i bırakın Türkiye gündemine otururken, ilk kez Büyükerşen de bu bağlamda gündeme geliyor ve Eskişehirdeki kısır döngüye giren belediyeciliği de sorgulanıyordu.

Büyükerşen ise bu duruma yanıt vermek durumunda kaldığını hissederek açıklamalar yapınca katıldığı CHP’ye yakın TV kanalında bile ilk kez şöyle yorumlanmayı başardı. “Efsane diyorlardı ama efsane olmadığını kanıtladı” Hatipoğlu’nun ilk hamlesi yetmiş ve böylesi eleştirilere de alışkın olmayan Büyükerşen ciddi anlamda bocalamış ve açıklamaları ile de artık miyadı doldu yorumlarına muhatap olmak durumunda kalmıştı.

Tüm bu gelişmelere bir de Özgür Özel’in “3 dönem kuralı uygulayacağız” sözlerini de ekleyince Eskişehir’de rüzgarlar değişimi destekleyen ve her defasında büyükşehir adayı olmak istediğini ifade eden Kazım Kurt lehine döndü.

En son CHP’nin 4 büyükşehir ve 1 belediye başkanı açıklamasından Eskişehir’in es geçilmesi. Kibarca “Hocam bırak artık” anlamına geliyor yorumlarına neden oldu.

Bu gelişmeler de bana yıllar önce dinlediğim bir anekdotu hatırlattı.

“Bir han da, iki papaz yemek yiyormuş. Papazın birinin gözü masanın ayağının yanındaki altın sikkesine takılmış. Tam nasıl alayım diye düşünürken diğer papazında altına baktığını fark etmiş. Bu arada diğer papaz daha hızlı hamle yaparak altın sikkesini alıp cebine atmış. Papaz altını alan papaza “paylaşırız de mi?” diye sormuş. Altını alan papaz da “Tabii” anlamında baş sallamış. Neyse han boşalmış, kimse kalmamış. Parayı alan papazda çıkmak için masadan kalkıp yürümüş. Diğer papaz seslenmiş “Hani paylaşacaktık? Tabii demiştin” Parayı alan papazda gülmüş “Ya o kadar insan arasında NAH MI diyecektim”..

Şuan durum tam da bu bağlamda ilerliyor. Özgür Özel kameralar önünde, hocam şöyle, böyle diyor da.. İçinden ne geçiyor belli değil. Kısaca kibarca kendin bırak demeye getirdiği söylemek yanlış olmaz. Ancak Büyükerşen ilk Temmuz ayında aday olacağım deyip, şimdi ben istemedim il başkanı istedi de ondan başvurdum dese de, aday olmak istiyor.. Zira son 4 seçim öncesinde kamuoyunu nasıl manipüle ettilerse bu seçim öncesinde de benzer çalışmalar yapmaya devam ediyorlar. Yani Özgür Özel istemiyor ama adayım demeye devam ederse de hayır demeyecek görüntüsü de  veriyor.

Kibarca git demenin hali sadece bu kadar da değil Ankara’dan yönlendirilen bir ankette de devam ediyor. Ankette CHP Eskişehir Büyülşehir adayı olarak sorulan isim Büyükerşen değil Kazım Kurt.. İddialara göre anketi CHP değil de Kazım Kurt yaptırıyor deseler de, CHP’nin tavrı Eskişehir için net değil görünüyor. Zira CHP’li ulusal basındandan gazetecilere de peş peşe benzer açıklamalar yaptırılıp “Çekilsen, yerine gençleri bıraksan” açıklamaları da ortada.

Son tahlilde ise gelinen son durumda, yine de konuşulanlara göre B planı da hazır. Büyükerşen aday olmazsa yerine Kazım Kurt ya da Ahmet Ataç yerine ortayol olarak Ayşe Ünlüce aday yapılacak.. Büyükerşen’e yakın olması nedeniyle meclis üyeliği başvurusu yapan Ünlüce ismi için böyle senaryo da üretilmesi, gelişmeler dikkate alınınca mantıklı görünüyor.

Özetle Eskişehir’de CHP’de sular kolay kolay durulmayacak, değişim diye genel başkanlık koltuğuna oturan Özel gerçekten Eskişehirin değişimine mi karar verecek ya da değişmeden 6 kez başkan adayı olarak Büyükerşen’le mi seçmen karşısına çıkacak?

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024