Yapay zekanın gelişmesi insanlarda şüpheyi artırıyor - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Bilim-Teknoloji

Yapay zekanın gelişmesi insanlarda şüpheyi artırıyor

Yapay zekanın gelişmesi insanlarda şüpheyi artırıyor
Yayınlama: 28 Mart 2024 Perşembe - 3.934
A+
A-

Yapay Zeka Politikaları Derneği Genel Sekreteri İrem Sezer, “Video ve görsellerle ilgili komplo teorileri üretmesi, insanların içeriklere ve gördüklerine güveni azaltmaya başladı” dedi.

Yapay zeka, hayatımızın birçok alanında kolaylık sağlarken, karanlık bir yüzü de ortaya çıkıyor: Sahte içerik üretimi. Özellikle kutuplaşmış siyasi ortamlarda, yapay zeka tarafından üretilen sahte haberler ve bilgiler, kamuoyunun algısını kolayca yönlendirebiliyor. Gerçekçiliğiyle dikkat çeken deepfake videolar, seçmen tercihlerini, siyasi kutuplaşmayı ve nihayetinde demokrasinin işleyişini tehdit ediyor.

Son olarak İngiltere’de tahtın varisi Prens William'ın eşi Galler Prensesi Kate Middleton, ocak ayında karın ameliyatı geçirdiğinden beri kameraların önünde gözükmemesi birçok komplo teorisini de gündeme getirdi. 23 Mart'ta Galler Prensesi, Kensington Sarayı tarafından yayınlanan videosunda kanser tedavisi gördüğünü açıkladı. Ancak internetteki açıklama videosunun "Yapay zeka destekli bir deepfake" olabileceği yönünde yeni komplo teorileri ortaya çıktı. 

Yapay Zeka Politikaları Derneği Genel Sekreteri İrem Sezer, bu komplo teorileri ile ilgili olarak Elips Haber’den Sümeyye Aksu’ya değerlendirmelerde bulundu. İnsanların her zaman kraliyet ailesi tarafından komple teorileri ürettiğini ve sevdiğini dile getiren İrem Sezer, “Kate Middleton konusu da aslında Kraliyet ile bağlantılı olduğu için insanların ilgisini fazlasıyla çeken bir konu. Kate Middleton’ın Britanya Anneler Günü’nde paylaştığı fotoğrafın Kate’in ameliyat sonrası sağlığına yönelik haberleri yatıştırmak için paylaştığı gerekçesi ve fotoğrafın dijital olarak değiştirildiği sebebiyle önde gelen haber ajansları tarafından geri çekilmesi aslında bu video için de gelecek yorumları şekillendirmiş oldu. Sağlığı ile paylaştığı video için de bu sebep dolayısıyla birçok yorum yapıldı” dedi.

“Medyaya güveni azaltıyor”

“Yayınlanan videonun arka plandaki çiçeklerin hareket etmemesi, videonun yavaşlatılmış halinde Kate Middleton’ın elindeki yüzüğün kaybolması gibi yorumlar videonun yapay zeka ile üretilmiş olma ihtimallerini de göz önüne getirdi” diyen Sezer, “Tabii bu yorumların hiçbiri kesin olarak doğrulanmış değil.  Video ve fotoğraflardaki oynamalar aslında yıllar öncesinde de karşımıza çıkmaktaydı. Birkaç yıl önce, yapay zeka bu kadar ilerlememişken bile Amerikalı Politikacı Nancy Pelosi’nin bir videosunun sadece yavaşlatılmasıyla ve sosyal medyaya servis edilmesiyle Nancy Pelosi’nin sarhoş olabileceği gibi yorumlar yapılmıştı. Tabii ki bu durum ve insanların videolar ve görsellerle ilgili komplo teorileri üretmesi, medya ve iletişim kanallarına güvenin azalmasına da neden olan faktörlerden birkaç tanesi olarak sayılabilir” ifadelerini kullandı.

“Uzmanların yetiştirilmesi gerekiyor”

Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile insanların içeriklere ve gördüklerine güveninin azalmaya başladığını ve azalmaya da devam ettiğini vurgulayan Sezer, “Bunun ileride daha da kötü bir hal alabileceğini düşünüyorum. Bunu engellemek adına her ne kadar mükemmel bir çözüm olmasa da konu ile ilgili uzmanlar yetiştirilmesinin sorunların çözümüne yönelik en büyük adım olduğunu düşünmekteyim. Önümüzdeki yıllarda Deepfake ve yapay zeka araçları ile üretilen video veya resim gibi içeriklerin ayırt edilmesinde görevli birçok uzmanla beraber çalışacağımızı söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024