Eskişehir’de Atıl Tarım Arazileri 590 Bin Adet Lavanta İle Renklenecek - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

Eskişehir’de Atıl Tarım Arazileri 590 Bin Adet Lavanta İle Renklenecek

Eskişehir’de Atıl Tarım Arazileri 590 Bin Adet Lavanta İle Renklenecek
Yayınlama: 5 Nisan 2024 Cuma - 9.121
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi” kapsamında temin edilen 380 Bin adet lavanta fidesi daha Han, Seyitgazi ve Çifteler İlçesinde çiftçilik yapan 50 üreticiye hibe olarak teslim edildi.

Han İlçe Gökçekuyu Mahallesinde düzenlenen teslim törenine Han Kaymakamı Osman Türk, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş,  Han İlçe Tarım ve Orman Müdürü Oğuzhan Demirol, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Gökçekuyu Mahalle  Muhtarı Mustafa Kurnaz, Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kezban Kurnaz, Projeden sorumlu İl/ İlçe teknik personelleri ve faydalanıcı çiftçiler katıldı. Çifteler ve Seyitgazi çiftçilerinin fideleri ise İlçe Müdürleri Ali İhsan Söker ve Hüseyin Özdemir’in katılımlarıyla sorumlu personellerce hak sahibi çiftçilere yerinde teslim edildi.

 Böylece 2023 yılında Proje kapsamında pilot köy olarak seçilerek yeniden dizayn edilen ve “Ekolojik Köy Gökçekuyu” olarak tanımlanan Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinde faaliyet gösteren çiftçilere verilen 210 Bin adet Lavanta Fidesi desteği ile beraber bölge çiftçisine toplamda 590 Bin adet Lavanta Fidesi hibe edilerek, projenin ‘’Sözleşmeli Lavanta Üretimi’’ bileşeni dâhilinde toplamda 590 dekar atıl durumdaki tarım arazisi katma değeri kuru koşullarda üretilen buğday ve arpanın 10 katı olan lavanta ile buluşturularak üretime kazandırıldı.

Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi ile  pilot köy olarak seçilerek yeniden dizayn edilen ve ‘’Ekolojik Köy Gökçekuyu’’ olarak tanımlanan Gökçekuyu Mahallesinde, tarım ve turizmin entegre edilip geliştirilmesi ile yöre halkının sosyoekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlamak ve bu sayede hedef bölgede kırsal yaşamı sürdürülebilir kılarak başta Frig Vadisinde bulunan Han, Seyitgazi ve Çifteler İlçemizin kırsal mahalleri olmak üzere, Eskişehir ve Ülkemizin diğer kırsal yaşam alanlarına rol model olacak, refah seviyesi artmış, istihdam problemi çözülmüş, köyden kente göçün önüne geçmiş ve hatta köye tersine göçü başlatacak düzeyde gelişmiş ve ekolojik yaşamaya imkan sağlayan bir kırsal yaşam alanı oluşturulması hedeflenmektedir.

21 Kamu-Özel Kurum Kuruluşun desteğiyle 2023 yılında uygulama aşamasına geçilen ve bir çok bileşeni hayata geçen proje ile şimdiye kadar hedef bölgeye 6,5  Milyon TL yatırım yapılmış olup proje süresince (2028 Yılına kadar) toplamda Frigya’nın Merkezi  olarak bilinen Han’nın tamamı ve Seyitgazi ve Çifteler ilçesinin bir kısmını kapsayan bölgeye  en az 50 Milyon TL değerinde yatırım yapılması planlanmaktadır.

Proje kapsamında an itibariyle 6,5 Milyon TL yatırım yapılarak projenin aşağıda sıralanan bileşenleri gerçekleştirilmiştir:

1) Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesinin bir bileşeni olan ''Arıcılığın'' geliştirilmesi amacıyla alt proje olarak yazılarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunulan “Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor Projesi '' kapsamında  Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ve Strateji Geliştirme Başkanlığı , Eti Maden Genel Müdürlüğü ve çiftçi katkısıyla oluşturulan yaklaşık olarak toplamda 1 Milyon TL'lik bir bütçeyle:

a) Aarıcılık kursunu başarıyla tamamlayan ve lavanta balı üretimini hedefleyen 25 üreticiye toplamda 20'şer çıtalı 125 adet çift katlı kovan desteği verilmiş;

b) Aynı zamanda hedef bölgede arıcılığın geliştirilerek sürdürülmesi için ‘’Arıcılık Mesleğini Öğrenme Ve İcra Etme Eğitim Alanı’’ oluşturulmuştur. Sağlanan bu destekle Projeden faydalanan arıcı adaylarının bu eğitim alanında uzmanlar ve tecrübeli arıcılar eşliğinde arıcılık mesleğini öğrenerek kendilerine boş olarak verilen kovanlarda en az 2 sezonda 450 Bin TL değerinde bal arısı üreterek arıcılık mesleğini icra etmeleri ve aile bütçelerine önemli bir katkı sağlamaları beklenmektedir.

2) Proje kapsamında pilot köy olarak seçilen ve Projenin hayata geçirilmesi ile ''Ekolojik Köy Gökçekuyu'' olarak tanımlanan Gökçekuyu Mahallesinin yeniden dizaynı için yapımı planlanan 1 adet Stant, 2 adet Yörük Çadırı, 7 adet Çiftlik Hayvanı Ziyaret  Durağı, 1 adet Sera  tamamlandı. Bu bileşen kapsamında BEBKA (%70) ve  Eskişehir Valiliği katkılarıyla 770 Bin TL’lik yatırım yapıldı.

3) Proje için gerekli görünürlük-yönlendirme tabelası vb. tanıtım materyali hazırlanarak  uygun yerlere yerleştirildi. Bu bileşen kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü (%50)ve Doğa ve Milli Parklar Eskişehir Şubesi (%50)’ince 120 Bin TL’lik yatırım yapıldı.

4) Sözleşmeli Lavanta Üretimi bileşeni kapsamında tesis edilen 590 dekarlık lavanta bahçesi için ihtiyaç duyulan 590 Bin adet lavanta fidesi alımı yapılarak tamamı hibe olarak üreticilere teslim edildi. Bu bileşen kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün girişimi ile Tarım ve Orman Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığından temin edilen ödenekle 924 Bin TL’lik yatırım yapıldı.

5) Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Gökçekuyu Mahallesinde Bulunan ''Eski Köy Okulunun'' Projeyi uygulaması amacıyla kurulan ''S.S. Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifine'' devri yapıldı. Proje irtibat noktası ve kooperatif bünyesinde konuk ağırlama ve ürün işleme, paketleme alanı olarak kullanılması planlanan yapının tadilat çalışması devam ediyor. Bu bileşen kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün girişimi ile Tarım ve Orman Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığından temin edilen 750 Bin TL ödenek, Eskişehir Valiliği YİKOB’tan temin edilen 450 Bin TL ödenek, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünce proje kooperatifine kullanım hakkı verilen 2 Milyon TL’lik değerindeki eski köy okulu ve Kooperatif ortağı olan ve proje kapsamında kurulan Frigora Şirketinden temin edilen 200 Bin TL ödenek ve Diğer proje ortak ve iştirakçilerinin (DSİ 3.Bölge Müdürlüğü, Han Kaymakamlığı, Çifteler Belediyesi, Kooperatif Başkanı Kezban Kurnaz) katkılarıyla mayıs ayı itibariyle toplam 3 Milyon 500 bin TL’lik yatırım yapılmış olacak.

6) 2023 yılında dikilen 200 dekarlık Lavanta bahçelerinin tesviyesi için gerekli olan İş

Makinesi temini sağlayan DSİ 3.Bölge Müdürlüğünce 150 Bin TL değerinde yatırım yapıldı.

Proje kapsamında, projeyi yürütmek maksadıyla 2022 yılında, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz çalışmaları sonucunda, Eskişehir İli Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinde 12 Kadın çiftçinin kurucu üyeliği ile kurulan '' S.S Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi; alt yapı unsurlarını tamamlamış, hali hazırda 33’ün üzerinde ortağı ile faaliyetlerini yürütmektedir.

Eski köy okulunun bahçesine kurulan ''Stant/Frig Stantı'' ında hayvansal üretim, bitkisel üretim, yöresel Ürün ve tanıtım ürünleri üretimi kapsamında köyde üretilen her türlü ürün, ‘’Ekolojik Köy Gökçekuyu’’ Logolu ambalajlarda kooperatif yoluyla, kooperatif yönetiminin belirlediği koşullar çerçevesinde pazarlanabilecek.

Proje kapsamında Pilot Köy Seçilen ve ''Ekolojik Köy Gökçekuyu'' olarak tanıtılan Eskişehir İli, Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinde kurulan: ''Stant/Frig Stantı'', ''Frig Cafesi (Yörük Çadırı)'' ''Dört Mevsim Çilek Serası'' , ''Midas Tavuk Krallığı'', ''İnatçı Arkadaşlardan Süt ikramı'', ''Yaramaz Oğlakların Seyir Tepesi'' , ''Koyun Kuzu Kavuşma Alanı'', ''Arkadaşım Eşek Diyarı'' ve ''Mutlu Buzağı Kampı'' adlı tesislerin işletilerek projenin uygulanmasını üstlenen kooperatif, Mayıs ayı itibari ile misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Böylelikle projenin yürütüleceği ''Ekolojik Köy Gökçekuyu''yu ziyarete gelen konuklara, kendileri için hazırlanan hayvansal ve bitkisel ürün üretim alanlarında gerçek bir köy yaşamı yaşatılması sağlanacaktır. Ekolojik Köyde dileyen misafirlere şark köşesi havasında özel donatılmış tur aracıyla, canlı yöresel müzikler eşliğinde eğlenceli bir tarihi ve doğal alan gezisi yapma imkânı da sunulacaktır. Bu kapsamda ziyaretçiler, içinde Han Yeraltı Şehri, Yazılıkaya Midas Anıtı ziyareti, Dağlık Frigya doğa yürüyüşü, Lavanta Bahçeleri ziyaretlerinin yer aldığı ''Frig Vadisi Turu'' yapma imkanı bulacak. Doğal ve tarihi alanların bir arada sunulduğu bu eşsiz gezinin ardından misafirlere ''Ekolojik Köy Gökçekuyu''da kendileri için hazırlanan köy evlerinde konaklama imkânı sunularak, burada köy ve doğal yaşam öğelerinin kendilerine sunduğu huzuru tatma imkânından faydalanmaları sağlanacaktır.

2024 yılı Mayıs ayı içinde yapılması planlanan açılış sonrasında işletilecek bu tesisler sayesinde, Frig Vadisini ziyarete gelecek turistlerin bu köyde ağırlanarak tarım ve turizmin entegre gelişimi (tarım turizmi) ile köyde üretilen bütün bitkisel ve hayvansal ürünlerin yerinde ve değerinde pazarlanabileceği öngörülmektedir. Bununla beraber köy pansiyonculuğunun işletilmesinin de projeye kapsamına alınarak hedef bölgede büyük bir gelir kapısının oluşturulabileceği düşünülmektedir. Bu sayede hedef yörede çiftçilerin sürdürülebilir bir gelir elde etmesini sağlayarak bölgede son 20 yılda nüfusun %50, son 7 yılda %12 azalmasına sebep olan köyden kentlere göçlerin önüne geçilmesi planlanmakta, mümkünse tersine göçün teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

 Proje 5 yıllık olup önümüzdeki süreçte  Kulapa Mandırası (Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi) Bileşeni, Frig Evlerinde Konaklatma Bileşeni, Dağlık Frigya Gezileri Bileşeni ve Ekolojik Köy Gökçekuyu’ da Köy Yaşantısı bileşenlerinin hayata geçirilmesi için toplamda 50 milyon TL’lik bir yatırımın yapılarak pilot bölgede refah seviyesinin 4 kat  arttırılması ve sürdürülebilir bir kırsal yaşam alanı oluşturulması hedeflenmektedir.

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024