Şişecam’ın 2023 Yılı Net Satışları 152 Milyar Tl Seviyesinde Gerçekleşti - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

Şişecam’ın 2023 Yılı Net Satışları 152 Milyar Tl Seviyesinde Gerçekleşti

Şişecam’ın 2023 Yılı Net Satışları 152 Milyar Tl Seviyesinde Gerçekleşti
Yayınlama: 5 Mart 2024 Salı - 2.502
A+
A-

Şişecam, 2023 yılına ait enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. 4 kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ile global bir dev olan şirketin konsolide net satışları 152 milyar TL’ye ulaştı. Şişecam’ın toplam satışları içerisinde uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşirken, yatırımları 21 milyar TL, ihracatı ise 31,7 milyar TL oldu. 

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Tek Şişecam dönüşümünün getirdiği yetkinliklerimiz ve 88 yıllık deneyimimizle zorlu bir yılı başarıyla tamamladık. Global nüfusun neredeyse yarısının seçime gideceği, dünyanın farklı bölgelerinde konjonktüre bağlı olarak sürekli değişen regülasyonlara uyumun önem kazanacağı, yüksek enflasyon baskısının ve jeopolitik risklerin devam etmesinin öngörüldüğü 2024’te büyümeye ve gelişmeye devam edeceğiz. Yapay zekâ, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik yaklaşımımızı tüm iş yapış ve karar süreçlerimizin odağında tutarak; nitelikli insan kaynağımız, sağlam yatırımlarımız ve akıllı teknoloji kullanımımız ile fark yaratacağımıza inanıyoruz. 88 yıllık gelişim yolculuğumuzu tüm paydaşlarımıza değer katarak sürdüreceğiz” dedi. 

Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam sürdürülebilir değer yaratan gelişim yolculuğuna devam ediyor. 2023 yılı finansal sonuçlarını açıklayan Şişecam’ın konsolide net satışları 152 milyar TL seviyesine ulaşırken, Türkiye’den ihracatı ise 31,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye’den yapılan ihracat ile Türkiye dışı üretimden satışlarının toplamını ifade eden uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 60 oldu. Şişecam 2023 yılı boyunca 5,2 milyon ton cam, 4,7 milyon ton soda külü ve 3,7 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, “2023, makroekonomik dalgalanmaların ve jeopolitik risklerin etkisinin sürdüğü, yüksek enflasyonun global ölçekte gündemden düşmediği bir yıl oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen sağlam finansal yapımız, sıkı mali politikamız, ihtiyatlı ve akılcı kararlarımız, verimlilik odaklı üretim ve gelişim yolculuğumuz sayesinde hedeflediğimiz yatırımları büyük ölçüde gerçekleştirdik. 2023’te Lüleburgaz’da Şişecam’ın oto cama özel ilk float hattını devreye aldık. Gürcistan, Mısır ve Hindistan’daki fırınlarımıza yaptığımız soğuk tamir yatırımlarıyla teknolojilerini güncelleyip verimliliklerini ve kapasitelerini artırdık. Operasyonel ve stratejik karar optimizasyonu hizmeti sunan Türk teknoloji şirketi ICRON ile ortaklık anlaşmasına vardık. Yatırım kararlarımızla kendimize yeni güç ve yetenekler kazandırırken, Tek Şişecam dönüşümünün getirdiği yetkinliklerimiz ve 88 yıllık deneyimimizle zorlu bir yılı başarıyla tamamladık. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının seçime gideceği, regülasyonlara uyumun önem kazanacağı, yüksek enflasyon baskısının ve jeopolitik risklerin sürmesinin beklendiği 2024’te de nitelikli insan kaynağımız ve akıllı teknoloji kullanımı sayesinde sürdürülebilir büyüme yolculuğumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Mevcut ve potansiyel pazarlardaki fırsatları yakından takip ediyoruz

Şişecam’ın 2024’te de faaliyetlerini ihtiyatlı ve sağlam büyüme yaklaşımıyla sürdüreceğinin altını çizen Prof. Dr. Kırman, yeni yıl beklenti ve hedefleriyle ilgili şunları aktardı: “Ana faaliyet alanlarımızda dünyanın ilk üç oyuncusundan biri olma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Sürdürülebilir değer yaratma vizyonumuz doğrultusunda girdi verdiğimiz sektörlerin büyümelerini destekleyecek yatırımlara da ara vermeden devam ediyoruz. Bir yandan risklerin ve dönemselliğin etkilerini yönetirken diğer yandan  mevcut ve potansiyel pazarlardaki fırsatları yakından takip ediyoruz. Macaristan’daki 2 fırınlı yeşil saha cam ambalaj üretim tesisi yatırımımız sürüyor. Eskişehir’de hayata geçireceğimiz yeni cam ambalaj hattı yatırımımız sonrasında Eskişehir tesisimiz dünyanın en büyük entegre cam ambalaj üretim noktası olacak. Mersin’de enerji camı üretecek ikinci buzlu cam fırını ve enerji işletme camı hattı kapasitesi artışı, yine Mersin soda külü tesisinde kapasite artışı, ABD doğal soda külü yatırımı ve lojistik altyapısını da destekleyecek olan Stockton Liman işletmesi yatırımı, Tarsus OSB’deki yeni düz cam tesisi ve stratejik maden yatırımlarımız sürüyor. Bu yıl da katma değerli ürünlerin toplam üretim hacmimizdeki oranını ve dünya pazarlarındaki rekabet gücümüzü artıracak 20 milyon metrekarelik kaplamalı cam hattı yatırımları konusundaki kararımızı duyurduk. Türkiye, İtalya ve Bulgaristan'da hayata geçireceğimiz bu yatırımlarla kaplamalı hat üretim kapasitemizi neredeyse 2 katına çıkartacağız. Önümüzdeki 5 yıl yoğun yatırım dönemi olacak. Bu yatırımlarımızı, bulunduğumuz pazarların dinamiklerini de göz önüne alarak devreye alacağız. 2024 yılında 24 bini aşan insan kaynağımızı yüzde 5 civarında artırma hedefimiz bulunuyor.”

Odağımız yapay zekâ, enerji yatırımları ve sürdürülebilirlik 

Yapay zekâ, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularının Şişecam’ın tüm iş yapış ve karar süreçlerinin odağında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kırman şunları söyledi: “Her alanda teknolojiden nasıl faydalanırız, bunu iş süreçlerimize ve sürdürülebilirlik hedeflerimize en etkin şekilde nasıl entegre ederiz, bu şekilde verimliliği, yaratıcılığı nasıl artırırız konularına ciddi anlamda kafa yoruyoruz. Yapay zekayı bütün süreçlerimizin parçası haline getirmeyi hedefliyoruz. Makine öğrenimi, dijital ikizler, kalite, optimizasyon ve akıllı üretim konusunda sürekli bir gelişim halindeyiz. Tek Şişecam dönüşümü sonucunda tüm bu gelişim alanlarına hazır bir altyapıya sahip olmanın avantajlarını yaşıyor ve kullanıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve iş süreçlerinin verimini artırmak hedeflerimiz doğrultusunda sürdürülebilirlik çalışmalarımızı da hızlandırdık. 2050 Karbon Nötr hedefimize ulaşmak için tüm süreçlerimizi dönüştürüyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızı artırıyoruz. Rüzgâr santralleri kurmayı, güneş enerjisine yatırım yapmayı hedefliyoruz.  Bu alanlarda iştahımız yüksek.”

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024