Alerjide Doğru Tanı ve Tedavi Önem Taşıyor - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Sağlık

Alerjide Doğru Tanı ve Tedavi Önem Taşıyor

Alerjide Doğru Tanı ve Tedavi Önem Taşıyor
Yayınlama: 16 Mart 2024 Cumartesi - 2.454
A+
A-

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, normalde zararsız maddelere karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepki olan alerjilerin kimi durumlarda yaşamı tehdit edebileceğini söyledi.

Vücudun verdiği bu tepkiye alerjik reaksiyon denildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Var,reaksiyon şiddetinin hafif ila yaşamı tehdit edici arasında değiştiğini dile getirdi. 

Alerji hakkında bilgi veren Prof. Dr. Var, “Alerjiniz varsa, duyarlı olduğunuz alerjenle ilk karşılaştığınızda vücudunuz Immünoglobulin E (IgE) tipi antikor üreterek tepki verir. IgE antikorları cildinizde, solunum yollarınızda ve mide bağırsak sisteminizde bulunan alerji hücrelerine (mast hücreleri) bağlanır. Bu antikorlar vücudunuza giren alerjenleri bulur ve onları mast hücresine götürerek uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bu olay mast hücresinden histamin salınmasına neden olur. Histamin alerji belirtilerine neden olan aracı proteindir ve alerjide kullanılan ilaçların birçoğu histamin etkisini önleyen “antihistaminik” ilaçlardır” dedi.

HERKESTE GÖRÜLEBİLİR

Yaygın şekilde gözlenen alerjilerin herkesi etkileyebildiğini ve genetik geçiş gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Var, “Özellikle annedeki alerjik durum belirleyici bir rol oynar. Anne ve babası sağlıklı çocuklarda alerji görülme riski %15-25 arasında iken, her iki ebeveyni de alerjik hastalığa sahip olan çocuklarda alerji gelişme riski %50-80 düzeylerine kadar artar” ifadelerini kullandı.

ALERJİ TESTİYLE TANI KOYMAK MÜMKÜN

Alerjilerin tedavisinde uzmanlar tarafından yapılacak testlerle tanı konulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Var, “Alerjiler ateşe neden olmaz ve bulaşıcı değildir. Alerjinizi başka birine yayamazsınız. Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız belirtilerinizin geçip geçmediğini görmek için beklemeyin. Belirtileriniz bir veya iki haftadan uzun sürüyorsa veya yılın belirli zamanlarında tekrar ortaya çıkıyorsa bir alerji uzmanından randevu alın. Yapılacak alerji testi ile tedavi süreçleri de belirlenmektedir. Alerji testi, küf, evcil hayvan, arı sokması, lateks, polenler ve besinler gibi alerjenleri tanımlamaya yarar. Klinik belirtilerin karmaşıklığı laboratuvar testlerinin, alerjik reaksiyonun varlığını doğrulamak veya nedenini belirlemek için hayati önem taşıdığını göstermektedir.

KİŞİYE UYGUN TEDAVİ YÖNTEMİ BELİRLENMELİ

Alerji testlerinin farklı türleri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Var şu bilgileri verdi: “En yaygın alerji testleri deri prick testleri ve kan testleridir. Alerjenlerden kaçınmak önemli bir tedavi yaklaşımıdır. Ancak çoğu zaman alerjik reaksiyonları tamamen ortadan kaldırmaz. Reçetesiz ve reçeteli alerji ilaçları da alerjinizi yönetmek için bir çözümdür. Tedavide genellikle Antihistaminikler, Burun spreyleri, Antihistaminik burun spreyleri, Dekonjestanlar, Astım ilaçları, İmmünoterapi, Tuzlu su ile burun yıkama gibi yöntemler kullanılır. Alerjiler herkesi farklı şekilde etkiler, aynı alerjiye sahip olsanız bile semptomlarınız arkadaşınızınkinden farklılık gösterebilir. Bir kişide işe yarayan reçetesiz veya reçeteli ilaçlar sizin için işe yaramayabilir. En doğrusu bir sağlık uzmanıyla konuşun. Sizin için en iyi tedaviyi önermeye yardımcı olacaktır”

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024