Uykunun sağlığımız, sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktivite kadar önemli - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Sağlık

Uykunun sağlığımız, sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktivite kadar önemli

Uykunun sağlığımız, sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktivite kadar önemli
Yayınlama: 15 Mart 2024 Cuma - 2.104
A+
A-

Yataş Bedding, bu yıl “Global sağlık için herkese sağlıklı uyku” sloganıyla 15 Mart'ta kutlanan Dünya Uyku Günü’nde herkesi uyku sağlığı konusunda bilinçlendirmeye ve sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmeye çağırıyor. Yataş, Dünya Uyku Günü’nü kutlarken; toplumun uyku konusundaki bilgi birikimini artırmak, uykunun önemi, uyku-sağlık ilişkisi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği Yataş Uyku Kurulu uzmanları aracılığıyla sağlıklı ve kaliteli bir uyku için öneriler sunuyor.

Sağlıksız uyku birçok hastalığı beraberinde getiriyor 

Uykunun sağlığımızın da sağlıklı bir beden için sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktivite kadar önemli olduğunun altını çizen Yataş Uyku Kurulu Üyesi Nörolog Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykunun faydalarını şöyle anlatıyor: “Uyku hafızamızı güçlendirir, öğrenmeyi kolaylaştırır. Uyku sırasında beyin atıklardan temizlenir. İmmün sistemin sağlıklı çalışmasını sağlayarak virüs ve bakterilerin yok edilmesine yardımcı olurken organizmayı da enfeksiyonlardan korur. Uyku yaşlanmış hücrelerin yenilenmesini sağlayarak, organizmanın yaşlanmasını engeller. Aynı zamanda metabolizmanın düzenlenmesinde rol alır.”

Sağlıksız uykunun obezite, diyabet ve koroner arter hastalıkları ile bağlantılı olarak kalp damar hastalıklarına bağlı ölümleri artırdığını anlatan Prof. Dr. Kaynak, iyi uyumayan kişilerde uyku apne sendromu ve REM uykusu davranış bozukluğu gibi bazı uyku hastalıkları, bilişsel fonksiyonlarda bozulma, demans, epilepsi nöbetlerinde artış görüldüğüne de dikkat çekiyor. 

Düzenli uyku mental sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olabilir

Uyku kalitesinin, genel sağlığımızı ve psikolojik durumumuzu etkilediğini anlatan Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Klinik Psikolog/Psikoterapist Fundem Ece, “Uyku eksikliği depresyon ve anksiyete riskini artırabilir. Konsantrasyon eksikliği, gerginlik ve duygudurum dalgalanmalarına neden olabilir. Yeterli ve düzenli uyku, stresle başa çıkmamıza, duygusal dengemizi korumamıza ve mental sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olabilir” diyor.

Uykusuzluğun tedavisinde ilaçtan önce uyku konforunu iyi seviyeye getirmeye başvurulmalı

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berhan Bayram, uykunun sağlıklı ve süresinin yeterli olmasının kişiyi birçok hastalıktan koruduğunu söylerken, oluşan psikolojik ve fiziksel travmaların iyileşmesinde de kilit rol oynadığının altını çiziyor. Bu nedenle hastaların birçok probleminde uyku süresini ve kalitesini sorguladıklarını belirten Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Bayram, “Uyku bozukluğu farmakolojik ve farmakolojik olmayan yaklaşımlarla tedavi edilebilir. Ancak kullanılacak her ilaç az da olsa yan etkiye sahiptir. Bu nedenle öncelikle sıcaklık, nem, uyku pozisyonu, uygun yastık ve yatak seçimi gibi çevresel etkenler düzenlenerek; uyku konforu en iyi seviyeye getirilerek tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Bu şekilde hem vücudumuzu birçok hastalıktan koruyabiliriz hem de mevcut hastalıkların iyileşme süresini olumlu şekilde etkileyebiliriz” diyor.

Kilo kontrolü ve sağlıklı bir uyku için uykudan 4 saat önce yemeği durdurun 

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Doktor Diyetisyen Çağatay Demir, uyku ile kilo arasında yakın bir ilişki olduğuna dikkat çekiyor. İyi bir gece uykusunun kilo vermeye ve ideal kiloyu korumaya yardımcı olduğunu belirten Dr. Dyt. Demir; “Yapılan çalışmalar, 6 saatten az uyuyan yetişkinlerin ve 10 saatten az uyuyan çocukların fazla kilolu olma riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermiştir. Genel itibarıyla 6 saatten az uyuyan kişiler %6 oranında daha fazla kalori almaktadırlar. Bunlarla beraber yeterince uyumamış ve dinlenmemiş biri, daha aktif olmak için de pek istekli olmayacaktır. Özetle, yetersiz uyku, kişinin çeşitli nedenlerle kalori alımını artırmasına yol açtığı gibi daha az kalori yakmasına da sebep olarak kilo almasında oldukça etki eden bir faktör olarak karşımıza çıkar” diyerek sağlıklı uykunun önemine dikkat çekiyor.

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Dr. Dyt. Demir, sağlıklı bir uyku için şunları öneriyor: “Uyku saatinizden ortalama 4 saat önce yemek yemeyi durdurun. Eğer kafeinden etkileniyorsanız öğleden sonra demli çay, kahve ve kafein içeren gazlı içecekler tüketmeyin. Akşam yemeğinizi hafif geçin. Uykudan önce ılık bir duş alın. Uykuya yakın yapacağınız yoğun fiziksel aktiviteden kaçının. Akşam saatlerinde mümkün olduğunca telefon, tablet gibi cihazların yaydığı mavi ışığa olan maruziyetinizi sınırlandırın.”

Uyku bozukluklarının tedavisinde fizyoterapiden faydalanılabilir

Yataş Uyku Kurulu Üyesi Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, günümüzün hızlı tempolu yaşam tarzının, teknolojiye bağımlılığın, iş stresi gibi faktörlerin uyku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve uyku bozukluklarına neden olabileceğini hatırlatıyor. Bu bozuklukların fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Uzm. Fzt. Yonca Görgül, “Fizyoterapi, uyku bozukluklarının tedavisinde etkili bir rol oynayabilir ve hastalara daha iyi bir uyku deneyimi sunabilir. Kas ve eklem ağrıları, uyku apnesi, stres ve endişe gibi sorunlarda fizyoterapi yöntemleri kullanılarak uyku kalitesi artırılabilir. Bunlar arasında rahatlama teknikleri, postür düzeltme egzersizleri, solunum terapisi, derin basınçlı stimülasyon, beden farkındalığı çalışmaları, regülasyon çalışmaları ve uyku pozisyonu düzenlemesi gibi yöntemler bulunur. Bu yaklaşımlar, bireylerin uyku düzenlerini iyileştirirken aynı zamanda genel sağlıklarını da destekler. Sağlıklı bir uyku, sağlıklı bir geleceğin temelidir” diyor.

Uykuda nefes alamama ciddi sonuçlara yol açabilir

Kulak, burun, boğaz hastalıklarının uyku sorunlarına neden olabileceğini hatırlatan Yataş Uyku Kurulu Üyesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Sezim Şafak, “Kişiler eğer uyku problemi yaşıyorsa, uyku kalitesi düşükse bir KBB uzmanına başvurabilirler. Çünkü bazı hastalıklar uykuyu direkt etkiler. Örneğin tıkayıcı uyku apnesi uykuda 10 saniyeden uzun nefes durması olarak nitelendirdiğimiz apnelerin yaşanma durumudur. Apnelerin yoğun olması, gün içi yorgunluk halinden hipertansiyona, çarpıntıdan ani kalp durmalarına ölümcül sonuçlara gidebilen bir dizi yaşamsal soruna neden olur. Bu anlamda bireyin öncelikli olarak burundan nefes almasının sağlanması esastır. Sonrasında metabolizma hızlanacağı için kilo verme ivmesi artar, yapılacak uyku testi sonrasında da tedavinin bir sonraki aşamasına geçilir” diyor.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024