“Down sendromlu sporcuların olimpiyatları” başladı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Spor

“Down sendromlu sporcuların olimpiyatları” başladı

“Down sendromlu sporcuların olimpiyatları” başladı
Yayınlama: 21 Mart 2024 Perşembe - 1.486
A+
A-

Ülkemizin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Down Sendromlular Dünya Spor Oyunları açılış töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Burada küçük bir olimpiyat yapıyoruz. Spor insanları kaynaştıran, bir araya getiren ortak bir dil. Türkiye'nin dört bir yanında yaptığımız spor tesisleriyle, spor yatırımlarıyla spor ülkesi olma yolunda güçlü bir şekilde ilerliyoruz. Artık Türkiye bir spor ülkesi.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Antalya’da düzenlenen Down Sendromlular Dünya Spor Oyunları açılış törenine katıldı.

"Down sendromlu sporcuların olimpiyatı" olarak nitelendirilen ve 33 ülkeden 488 sporcunun yarışacağı oyunların açılış töreni, Antalya Spor Salonu'nda coşkuyla gerçekleştirildi.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Çekya, Azerbaycan, Macaristan, Hırvatistan, İrlanda, Arnavutluk, Arjantin, Avusturalya, Brezilya, Bulgaristan, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Güney Afrika, Venezuela'nın da aralarında bulunduğu 33 ülke sporcuları, törende ülke bayraklarıyla geçiş yaptı.

Törende konuşan Bakan Dr. Osman Aşkın Bak, Türkiye'nin 2. Down Sendromlular Dünya Spor Oyunları (Trisome Oyunları) ile uluslararası alanda başarıya ulaştığını belirtti.

Açılış konuşmasında önemli mesajlar veren Bakan Bak, sporcular ve özel sporcularla gurur duyduklarını ifade etti.

“Türkiye uluslararası büyük şampiyonaları organize edecek kapasiteye sahip”

Bakan Bak, organizasyonda dünya genelinden sporcuların ağırlandığını belirterek, “Burada küçük bir olimpiyat yapıyoruz. Spor insanları kaynaştıran, bir araya getiren ortak bir dil. Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye'nin dört bir yanında yaptığımız spor tesisleriyle, spor yatırımlarıyla spor ülkesi olma yolunda güçlü bir şekilde ilerliyoruz. Antalya'mızda her kategoride, branşta birçok tesisimiz var. Türkiye spora yapılan yatırımlarla uluslararası büyük şampiyonaları organize edecek kapasiteye sahip. Artık Türkiye bir spor ülkesi.” şeklinde konuştu.

Devlet olarak bu özel organizasyona verilen değeri göstermek için açılışa iki bakanın katıldığını vurgulayan Bakan Bak, şöyle konuştu:

"Özellikle de bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanı olarak ben buradayım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız burada. Yani Türkiye Cumhuriyeti iki bakanıyla, bu özel insanların özel gününde onlarla beraber ve yanlarında. Cumhurbaşkanımızın sizlere verdiği ehemmiyeti görüyorsunuz. İşte Türkiye güçlü bir ülke, Türkiye değerleriyle, insanıyla toplumuyla ailesiyle güçlü bir ülke. Sizlerle gurur duyuyoruz. Tüm sporculara müsabakalarda başarılar diliyorum. Misafir sporculara da Antalya’dan, Türkiye’den güzel anılarla dönmelerini diliyorum, tekrar bekliyoruz, dünya sizlerle güzel."

Bakan Bak, sporcuların 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü'nü kutlayarak, “Cumhurbaşkanımızın sporcularımızla çok güzel bir diyalogu var. Ben de şahsi olarak Avrupa ve dünya şampiyonu olmuş futsal takımıyla zaman buldukça maç yapıyorum, şakalaşıyoruz, onların bütün aktivitelerine katılıyoruz. Daha önce ailelerin evlerinde sakladığı, odalarda tuttuğu çocuklarımızın, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapılan devrimlerle uluslararası ve Türkiye'de birçok organizasyonda pek çok faaliyete katılımlarını sağlıyoruz.” dedi.

“Bizim dünyamızda özel bir yeriniz var”

Bakan Bak, özel sporculara yönelik desteklerini vurgulayarak, “Dünyada pek çok organizasyona gitmelerini sağlıyoruz. Burada 33 ülkeden gelen misafirler gerçekten çok güzel bir tabloyu ortaya koydular, çok özeller ve çok güzeller. İyi ki varsınız, sizleri çok seviyoruz. Bizim dünyamızda özel bir yeriniz var, sizlerle gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Organizasyona devlet olarak gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirten Bakan Bak, “Özellikle bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanı olarak ben buradayım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız da burada. Yani Türkiye Cumhuriyeti, bu özel insanların özel gününde, iki bakanıyla onlarla beraber. Cumhurbaşkanımızın sizlere olan önemini görüyorsunuz. İşte Türkiye güçlü bir ülke, değerleriyle, insanlarıyla, toplumuyla, ailesiyle güçlü. Sizlerle gurur duyuyoruz. Tüm sporculara başarılar, misafir sporculara Antalya'dan ve Türkiye'den güzel anılarla dönmelerini diliyorum. Tekrar bekliyoruz, dünya sizlerle güzel.” dedi.

Bakan Göktaş, “Down sendromlu sporcuların olimpiyatları”nın açılış töreninde konuştu

Açılış törenine katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise, Türkiye olarak dünyanın en özel insanlarının bir araya gelmesine vesile olan önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Sözlerine, "21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü"nü kutlayarak başlayan Bakan Göktaş, "Şunu çok iyi biliyoruz ki ailelerin bu konuda gösterdikleri üstün çaba ile özel çocuklarımız düzenli ve disiplinli bir çalışmayla çok güzel başarılara imza atıyor. Bugün bir araya gelmemize vesile olan 2024 Dünya Down Sendromlular Oyunları bunun en güzel örneğidir." diye konuştu.

Antalya'da ikincisine ev sahipliği yapılan oyunlara, 33 ülkeden 872 sporcunun katıldığını ifade eden Bakan Göktaş, Türkiye'nin de 8 branşta 86 sporcu ve 54 antrenör ile oyunlarda yer aldığını söyledi.

Düzenlenen oyunların "özel insanlar" olarak nitelendirdiği down sendromluların sosyal hayata katılımına önemli bir katkı sunacağını belirten Bakan Göktaş, oyunların farklı kültürlerin kaynaşmasında da önemli bir rolü yerine getireceğini aktardı.

Oyunlara katılan sporcuların Antalya'dan unutulmaz anılar ve dostluklarla ayrılacaklarına yönelik inancını dile getiren Göktaş, "Tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz. Oyunlarda hiçbir kaybedenin olmayacağına yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Down sendromlu bireylere karşı dünya çapında bilinç oluşturmanın büyük bir sevgi, sabır ve emek gerektirdiğini vurgulayan Göktaş, "Bu anlamda birbirinden özel sporcularımızın ve fedakar ailelerinin her daim yanlarında ve destekçileri olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Down sendromlu bireylere özgüven kazandıracak, bağımsız bireyler olarak toplum içerisinde daha fazla yer almalarını sağlayacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Bakan Göktaş, yurt genelinde yürüttükleri çalışmalarla down sendromlu vatandaşların yaşam koşullarını daha iyi hale getirmek için çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Toplumun her bir ferdinin hiçbir ayrım gözetmeden hayatın her alanında yer almalarının ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli katkıları olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında aktif rol almaları için devrim niteliğinde politikalar hayata geçirdik. Elde ettiğimiz kazanımlarla bugün engellilerimizin farklı alanlarda gösterdiği başarılarla gurur duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda her birine destek olmaya devam edeceğiz."

Sporcular 8 branşta yarışacaklar

Oyunlar, 8 branşta 5 ayrı spor tesisinde gerçekleştirilecek. Atletizm ve cimnastik, Zeytinköy Spor Kompleksi'nde, futsal, basketbol, judo ve masa tenisi Antalya Spor Salonu'nda, yüzme Antalya Yüzme Havuzu'nda, tenis ise ATK Tenis Kulübü Tesisleri'nde gerçekleştirilecek.

Törende down sendromlu sporculardan oluşan bir grup sema gösterisi gerçekleştirdi.

Tören sonunda down sendromlu sporculardan oluşan dünya karması futsal maçının başlama vuruşunu, Bakan Bak ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş yaptı.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024