Edebiyat Fakültesinde “Kanlıtaş” kazısı konuşuldu - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Edebiyat Fakültesinde “Kanlıtaş” kazısı konuşuldu

Edebiyat Fakültesinde “Kanlıtaş” kazısı konuşuldu
Yayınlama: 20 Mart 2024 Çarşamba - 1.362
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Kanlıtaş” semineri Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın konuşmacı olduğu seminere çok sayıda kişi katılım gösterdi.

Doç. Dr. Türkcan: “Cumhuriyet tarihinin kazılmış ilk mağarası”

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan konuşmasında şunları söyledi: “Kanlıtaş Höyük, Eskişehir’e can veren Yukarı Porsuk Vadisi içerisinde konumlanan ve Erken Kalkolitik Dönem'e tarihlenen bir kaya üstü yerleşim yeri. Kalkolitik dönem çok tercih edilmeyen ve hatta unutulan bir dönem, Neolitik ise hepimizin çok takip ettiği bir dönem. Kalkolitik aslında çok önemli çünkü üç bin senelik bir dönemi görüyorsunuz ve bir yerde kent ve erken devlet sistemlerinin çıkışıyla sonlanan bir dönemin başlangıcında Porsuk-Sakarya olarak adlandırılan bir bölge. Bu bölgede ve Eskişehir’de ilk kazıdan bahsetmek istiyorum. İnönü’de dev bir mağara var ve bu mağaranın çok önemli bir özelliği ise çok büyük bir fay kırığının olması. Türkiye’deki en büyük mağaralardan biri olmakla birlikte Cumhuriyet tarihinin kazılmış ilk mağarasıdır. Sadece Türk değil yerli, yabancı düşünebileceğiniz ilk mağara kazısıdır ve ilk olarak Şevket Aziz Kansu tarafından kazılmıştır. Bu mağara gerçekten etkileyici ve daha çok şeyler söyleyecektir diye düşünüyoruz.”

Doç. Dr. Türkcan konuşmasının devamında “Kanlıtaş” bölgesini, coğrafi konumunu ve bölgede yapılan kazılar hakkında detaylı bilgileri katılımcılarla paylaştı. Seminer soru cevap kısmından sonra sona erdi.

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024