Anadolu Üniversitesi TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformunda yerini aldı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Anadolu Üniversitesi TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformunda yerini aldı

Anadolu Üniversitesi TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformunda yerini aldı
Yayınlama: 19 Mayıs 2023 Cuma - 2.359
A+
A-

Anadolu Üniversitesi TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformunda yerini aldı

TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programının “2021 Yılı Yüksek Teknoloji Platformları” temalı çağrısı kapsamında Anadolu Üniversitesinin yürütücülerinden olduğu araştırma programı desteklenmeye hak kazandı. İlk kez TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programında yer alan Anadolu Üniversitesi hem uluslararası hem de ulusal çapta başarılı çalışmalara imza atıyor olmanın da gururunu yaşıyor.

TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşım ve Tanıtım Töreni”nde, programın ikinci çağrısıyla desteklenen 12 platform açıklandı. Anadolu Üniversitesi 12 platformdan biri olan “TR.AQUA: Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar” platformunda yürütücü kuruluş olarak desteklenmeye hak kazandı. Ankara Üniversitesinin Yönetici Kuruluş olarak rol aldığı platformda Anadolu Üniversitesi de dahil olmak üzere 14 yürütücü kuruluşun 48 aylık iş birliği ve organizasyon ortaklığı neticesinde yeşil mutabakata uyum kapsamında 2027 yılına kadar Türkiye su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğindeki biyoçeşitliliğin korunması ve su ürünleri üretiminin gıda arzı güvenliği için sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Üniversitemiz adına araştırma konsorsiyumuna katkı sağlayacak “TR.AQUA: Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamaların Toplumsal Etki Analizi” başlıklı proje Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evrim Genç Kumtepe tarafından yürütülüyor.

TR.AQUA Platformundaki yürütücü kuruluşlar arasında 29 üniversite, 3 kamu kurumu, 3 özel sektör kuruluşu olmak üzere toplam 35 kurumdan 130 araştırmacı ve 56 bursiyer yer alıyor. Platformda su ürünleri ve gıda arzı güvenliği ekseninde gerçekleştirilmesi öngörülen yenilikçi ve biyoteknolojik uygulamaları içeren tüm alt projelerde yürütülecek faaliyetlerin ve elde edilecek çıktıların toplumsal etkisinin değerlendirmesi gerçekleştirilecek. 

Toplumsal etki analizi, çok disiplinli bir yaklaşım gerektiği için proje; Coğrafya, Hukuk, Uzaktan Eğitim, Kamu Politikası, Ölçme ve İstatistik, İktisat, Tarım Ekonomisi alanlarından öğretim elemanlarının katılımı ile gerçekleştirilecek. Anadolu Üniversitesi bünyesinde Prof.Dr. Evrim Genç Kumtepe’nin yürüteceği projede Prof. Dr. Semra Günay, Prof. Dr. Gökhan Güneysu, Doç. Dr. Sinan Aydın, Doç. Dr. Murat Akyıldız, Dr. Öğr. Üyesi Tuğberk Tosunoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Merve Özgür Göde, Dr. Öğr. Üyesi Sema Ekincek ile Ankara Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Tayyar Güldal Araştırmacı olarak katkı sağlayacaklar.

TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı nedir?

TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı, yükseköğretim kurumlarının AR-GE altyapılarını güçlendirerek, tasarım merkezleri ve kamu AR-GE birimleriyle iş birliği yapan uzmanlaşmalarını ve mükemmeliyet merkezi olmalarını hedefleyen bir girişimdir. Araştırma altyapılarımızın uzmanlaşmasını destekleyerek, yüksek teknoloji içeren ithal ürünler yerine uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek yerli ürünlerin geliştirilmesine odaklanmayı hedefleyen 1004 Programı, üniversitelerin geliştirdikleri yenilikçi ürün ve teknolojilerini özel sektöre transfer etmelerini desteklemeyi de amaçlıyor.

 

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024