ESKİŞEHİR’DE GELİŞTİRİLEN ASPİR ÇEŞİTLERİ ÇİFTÇİ İLE BULUŞUYOR - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

ESKİŞEHİR’DE GELİŞTİRİLEN ASPİR ÇEŞİTLERİ ÇİFTÇİ İLE BULUŞUYOR

ESKİŞEHİR’DE GELİŞTİRİLEN  ASPİR ÇEŞİTLERİ ÇİFTÇİ İLE BULUŞUYOR
Yayınlama: 19 Ocak 2023 Perşembe - 1.559
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen, “Balcı ve Yektay Aspir Çeşitlerinin Eskişehir İlinde Yaygınlaştırılması Yenilik Yayım Projesi” kapsamında 18.01.2023 tarihinde Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yerleşkesinde  proje tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Söz konusu toplantıya,  Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner ve  Koordinasyon Şube Müdürü Hasan Öz ile Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığından temsilciler, teknik personel katıldı.

Toplantının açılış bölümünde konuşan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, yapılan her iyi işin, atılan her bir adımın amacının memleketimiz için iyi bir şey olmasını amaçladıklarını belirtti. Bu kapsamda; ülkemizin her bir karış toprağında, en ekonomik, en verimli uluslararası politikalar koşuluyla ihtiyacımıza yönelik şekilde yetiştirilmesi ve üretilmesinde sunumu yapılacak olan 2 aspir çeşidinin geliştirilmesinde destekte bulunan herkese teşekkürlerini ilettiğini ifade etti. Ayrıca,  Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında desteklenen "Atıl Araziler Buğday Tohumlarıyla Yeşerecek Projesi"  ile çiftçilerimize %75 hibeyle, Reis çeşidi buğday tohum tedariki gerçekleştirdiklerini ve buğday tohumlarının da Eskişehir'de, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilmiş, yerli ve milli çeşidimiz olan Reis çeşidi olduğunu vurguladıktan sonra konuşmasını sonlandırdı.

Aspir, (Carthamus tinctorious L.) farklı kullanım alanlarına sahip, yalancı safran, Amerikan safranı gibi isimlerle bilinen tek yıllık bir bitkidir. Günümüzde tanelerinin içerdiği yüksek kalitede yağ nedeni ile genellikle yağ bitkisi olarak kullanılmaktadır. Uzun yıllardan beri ülkemizde tarımı yapılan bu bitki, kurağa dayanımı nedeni ile özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda yayılış göstermiştir. Türkiye’de uzun yıllardan beri devam eden bitkisel yağ açığı nedeni ile her yıl giderek artan miktarlarda döviz kaybı söz konusu olmaktadır. Aspir, bu soruna çözüm getirebilecek en önemli yağ bitkilerinden birisi olup; kurağa dayanımı nedeni ile sulama olmaksızın diğer yağlı tohumlu bitkilerin yetişemeyeceği yerlerde yayılış göstermektedir. Ülkemizde, aspir ekim alanı olarak en büyük potansiyel gösteren alanların başında Orta Anadolu Bölgesi gelmektedir. Enstitü tarafından BALCI çeşidi 2010-2014, YEKTAY çeşidi ise 2015-2019 yılları arasında yürütülen Geçit Bölgesi Aspir çeşidi geliştirilmiştir.

Proje; 01/01/ 2023 - 31/12/ 2023 tarihleri arasında bir yıl süre ile Eskişehir ili Seyitgazi, Mahmudiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde uygulanacak olup kuraklığa dayanıklı BALCI ve YEKTAY aspir çeşitlerinin Tarımsal Yayım Metotlarını kullanarak kısa sürede çiftçilere tanıtmak amaçlanmıştır. Bu proje ile her iki çeşidin farklı ve benzer özelliklerini çiftçi şartlarında ortaya koyabilmek, üreticilere bitkinin yetişme şartları ile ilgili destek olabilmek ve çeşitlerin yaygınlaşmasının sağlanması amaçlanmaktadır

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024