Özel Gereksinimli Çocukların Ailelerinin Hayatlarına Dokunulacak - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Özel Gereksinimli Çocukların Ailelerinin Hayatlarına Dokunulacak

Özel Gereksinimli Çocukların Ailelerinin Hayatlarına Dokunulacak
Yayınlama: 10 Kasım 2022 Perşembe - 1.095
A+
A-

Eskişehir Valisi Sayın Erol Ayyıldız'ın himayelerinde özel eğitim öğrenci velilerine yönelik uygulanacak olan "Gönül Bağı" adlı projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

 

Tanıtım toplantısına Vali Erol Ayyıldız'ın eşi Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız Hanımefendi, Vali Yardımcısı Salih Altun, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Betül Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Uğur Bilge, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Hacıoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müftü Yardımcısı Dilaver Şahin, ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Esra Orum Çattık, Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Türkan Nihan Sabırlı, İşkur İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Şahin ve ilgili dernek temsilcileri katıldı.

Toplantı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Birimi Proje Uzmanı Dr. Engin Yılmaz'ın projeye ilişkin bilgilendirme sunumu ile başladı. Yılmaz, projenin gerekçesini: "Anne ve baba olmak zordur. Özel gereksinimli çocuğa sahip olan anne babalar için bu süreç daha da zordur. Özel gereksinimli çocukları olan aileler; özbakım, eğitim süreçleri, sağlık problemleri, gelecek kaygıları gibi sorunlarla başa çıkma mücadelesi içindedirler. Aileler sorunlarla başa çıkmaya, dayanıklılıklarını ve dirençlerini artırmaya, mola vermeye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu destekler ailelerin stres düzeyini azaltması, kendine zaman ayırması bakımından önemlidir.  Bu proje kapsamında özel gereksinimli çocuğa sahip olan anne babaların dahil olacakları, moral ve motivasyonlarını artırabilecekleri, kendilerine zaman ayırabilecekleri; sosyal, kültürel, sportif etkinlikler düzenlenecek, belirli aralıklarla toplantılar yapılacak, doğa yürüyüşleri düzenlenecek, ailelerden gelecek istek ve öneriler doğrultusunda etkinlikler planlanacak, ilgi ve hobilerine yönelik kurslar açılacaktır." şeklinde açıkladı.

Gönül Bağı projesinin fikir annesinin Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız Hanımefendi olduğunu ve Sayın Valimiz Erol Ayyıldız'ın himayelerinde ve destekleri ile çok önemli bir proje gerçekleştireceklerini aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, özel gereksinimli çocuğu olan aileler ile daha etkin iletişim ve gönül bağının kurulması, yaşadıkları sorunların paylaşılması, bu sorunlarla başa çıkmalarının sağlanması amacıyla etkinlikler düzenleneceğini belirtti. "Ailelerin dayanıklılıklarını artırmak, ihtiyaçlarını belirlemek, ailelerin direnç kazanabileceği süreç yönetimleri gücüne sahip olmalarına destek olmak, moral ve motivasyonlarını artırmak, onlarla birlikte biz de varız demek projenin temel amaçlarındandır." dedi.

Gönül Bağı Projesi faaliyetleri hakkında bilgi veren Pervin Töre, bu kapsamda engelli çocuklar bakımevi ve çocuk kulübü ziyareti, ailelerle kahvaltı etkinliği, farkındalık ve topluma hizmet uygulaması, özel gereksinimli çocuğu olan aileler için halk eğitim kurslarının açılması, anneler için mamografi ve kalın bağırsak tarama faaliyeti, meslek liselerinin özel gereksinimli çocuğu olan aileler için hami olması, anneler ile kişisel bakım etkinliği, kültürel faaliyetler, sinema etkinliği, bilgilendirme semineri, psikososyal destekler, babalar ile birliktelik etkinliği, sorunlarla başa çıkma toplantıları gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesinin planlandığını aktardı.

Gönül Bağı Projesi'nin ihtiyaç analizi kapsamında 670 veli ile örneklem alınarak anket uygulandığını belirten Pervin Töre, uygulanan anket ile sağlık, eğitim, rehberlik, erişim, sosyal ve kültürel alanlarda özel eğitim gereksinimli çocuğu olan ailelerin öncelikli ihtiyaçları tespit edilmeye çalışıldığını belirtti.

"Gönül Bağı" projesi tanıtım toplantısında konuşan Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, böylesine anlamlı bir projenin tanıtım toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

"Gönül Bağı" projesinin iyi niyetlerle hem bilimsel hem empati hem sosyal hem psikolojik hem de maddi ve manevi her şeyin düşünülerek, istişareler sonucu oluşturulmuş bir proje olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, "Bu anlamlı projeye ve diğer projelere ilimizde emek veren herkese bir anne, bir kadın olarak çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Gönül Bağı" projesiyle, özel gereksinimli evlatları için kendilerini ihmal eden, çocuklarının özbakım, eğitim süreçleri, sağlık problemleri, gelecek kaygıları gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışan anne babalara yardımcı olmayı amaçladıklarını söyleyen Uzm. Dr. Ayyıldız, "Özel gereksinimli çocuğu olan aileler ile daha etkin iletişim ve gönül bağının kurulması, yaşadıkları sorunların paylaşılması, bu sorunlarla başa çıkmalarının sağlanması amacıyla etkinlikler düzenlenecektir. Ailelerin dayanıklılıklarını artırmak, ihtiyaçlarını belirlemek, ailelerin direnç kazanabileceği süreç yönetimleri gücüne sahip olmalarına destek olmak, moral ve motivasyonlarını artırmak, onlarla birlikte biz de varız demek projenin temel amaçlarındandır." dedi.

"Gönül Bağı" projesi tanıtım toplantısı diğer katılımcıların konuşması ve aktardığı bilgilerin ardından sona erdi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024