"Sigorta priminin 3’te 1’ini devlet olarak üstleniyoruz" - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Yaşam

"Sigorta priminin 3’te 1’ini devlet olarak üstleniyoruz"

"Sigorta priminin 3’te 1’ini devlet olarak üstleniyoruz"
Yayınlama: 27 Mayıs 2023 Cumartesi - 1.672
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, “2023 yılı verilerini vereceğim, 1 Ocak-6 Şubat arasında evlat edinme başvurusu 560, 6 Şubat’tan sonra 68 bin 670. Koruyucu ailelik müracaatı 1 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar 669, depremden sonra 328 bin 176. İnanılmaz bir fark. Bu şu demek, bir kriz anında, ihtiyaç anında bizim milletimiz adeta bir şefkat sağanağına dönüşüyor.” dedi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık , tv100 özel yayınında Hande Aydemir’in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayarak, Bakanlık çalışmaları ve hayata geçirilecek yeni projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Şubat’taki depremlerden sonra deprem bölgesinin yaralarının sarılması için bölgeye odaklanılması gerektiği açıklamasını hatırlatan Bakan Yanık, “Nitekim bütün bakan arkadaşlarımız ben de dahil olmak üzere, bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız ilk andan itibaren deprem bölgesinde çok yoğun bir iyileştirme, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması çalışmalarına başladık. Bana 14 Mayıs’tan önce de katıldığım programlarda ‘Deprem bölgesinin seçime etkisi ne olacak?’ diye soranlar vardı. Bu kadar net soranlar vardı ben de onlara şunu söylemiştim. ‘Biz deprem bölgesinde hiçbir çalışmayı seçim için yapmıyoruz. Vatandaşımızın hayatını iyileştirmek, yaralarını sarmak için yapıyoruz. Ama biz gözlemci olarak, vatandaş olarak bu soruyu sorarsanız, deprem bölgesinde vatandaşlarımız afetin büyüklüğü ve önlenemezliğinin farkındalar. Bu kadar büyük bir afetin bu kadar iyi yönetilebileceğinin de farkındalar. Bunu yapacak iradenin de Sayın Cumhurbaşkanımız olduğunun farkındalar. Dolayısıyla deprem bölgesinden AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanımız aleyhine bir refleks gelmeyecek. Biz bunu görüyorduk. Ama ne oldu? Deprem bölgesine hiç gitmediler, kendi oturdukları yerden bir algı dünyası oluşturuyorlar. Onun üzerinden beklentilere giriyorlar. Ondan sonra depremzede vatandaşlara söylemenmedik söz kalmadı, depremzede vatandaşları konakladıkları otelden çıkartan belediye başkanı örnekleriyle karşılaştık.” ifadelerini kullandı.

“Kadınlara yönelik işlenen suçlar bir anlamda özel olarak tanımlanmış oldu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadınlar konusundaki hassasiyetine değinen Yanık, iktidara gelir gelmez kadınlarla alakalı yasal mevzuattan başlayarak yapılan düzenlemeler ve devam eden süreci anlattı. Yanık, “AK Parti iktidara gelir gelmez yaptığı değişikliklerden birisi Türk Ceza Kanunundaki töre cinayetini kaldırmaktır. Töre cinayeti hafifletici sebepti. Biz ne yaptık ceza kanununda tamamen tersi. Ağırlaştırıcı sebep oldu töre saikiyle namus cinayetinin işlenmesi, azmettiren de asli fail gibi ceza alır. Var mı şu anda Türkiye’de töre cinayeti diye bir kavram? Yok. Unuttuk. Dolayısıyla buradan başlayarak mevzuatta kavramların kadınları aşağılayıcı deyimlerin değiştirilmesi, çıkarılmasından, daha sonra kadına yönelik şiddetle mücadele yasalarına kadar en son ceza kanununda yaptığımız değişiklikle beraber eş ve eski eşlere karşı işlenen suçlar kasten öldürme, yaralama ve benzeri suçlar ağırlaştırıcı sebep oldu. Aslında kadınlara yönelik işlenen suçlar bir anlamda özel olarak tanımlanmış oldu.” diye konuştu.

“Erken evliliğin görüldüğü 11 ilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz”

Bakan Yanık, erken evliliğin görüldüğü 11 ilin olduğunu belirterek, “11 ilde biz bakanlık olarak çok dikkatli, özenli, kalıcı, sürdürülebilir çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İnşallah oralarda problemi çözmüş olacağız. Böyle bir tutum varken bir tarafta eline 12-13 yaşlarında kalaşnikof verilip dağlara götürülmüş kız çocuklarına sözde özgürlük savaşçıları diye sesini çıkarmayanlar, Kandil’e dönüp ‘bu kadın istismarı, bu kız çocuklarının istismarı değil midir?’ diye tek bir soru sormamış olanlar bizim sahici, sürdürülebilir, kalıcı hizmetlerimize hala “karanlık” kavramı üzerinden ithamda bulunuyorlar.  Buna bu toplum bugüne kadar prim vermedi, bundan sonra da vermez. İnsanlar, içinde yaşadıkları realiteyi biliyorlar.” dedi.

Depremzede 1 çocuk evlat edinildi

Bakan Yanık, deprem sonrasında refakatsiz çocuklarla ilgili ilk günden itibaren her gün bilgilendirme yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Bizim için deprem bölgesinde asıl olan vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılamaktı. Biz depreme müteakip bölgedeki kuruluşlarımızı tahliye ettik. Gerekli tespitleri yaptıktan sonra herhangi bir hasar olmayan, risk olmayan yerlere tekrar sakinlerimizi yerleştirdik. Hastanelerde tedavisi devam eden çocuklarımızla da alakalı Sağlık Bakanlığımızla çok yakın temasla hem onlar hem de biz takibini yaptık. Bize refakatsiz olarak deprem süresince 1914 çocuğumuzun bilgisi geldi. Bunlardan 1841’ini ailelerine teslim ettik. 7’sinin hastanede tedavisi devam ediyor. Bu çocuklarımızdan maalesef 13’ü hastanede tedavisi devam ederken hayatlarını kaybettiler. 53 çocuğumuzda çocuk bakım kuruluşlarımıza yaş ve cinsiyetlerine göre yerleştirildiler. Şu anda herhangi bir şekilde refakatsiz çocuğumuz söz konusu değil. Depremden daha önce evlat edinme için müracaat eden bir ailemiz depremzede çocuklarımızdan birini evlat edindi. 2 çocuğumuzun da koruyucu aile hizmetinden faydalandırılması planlaması devam ediyor. Evlat edindirme ve koruyucu ailelik prosedürünü biz takip ediyoruz. 2023 yılı verilerini vereceğim, 1 Ocak-6 Şubat arasında evlat edinme başvurusu 560, 6 Şubat’tan sonra 68 bin 670. Koruyucu ailelik müracaatı 1 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar 669, depremden sonra 328 bin 176. İnanılmaz bir fark. Bu şu demek, bir kriz anında, ihtiyaç anında bizim milletimiz adeta bir şefkat sağanağına dönüşüyor. Yeni doğan bebekler için sütannelik talebi o kadar çok geldi ki.. Nitekim 1 yaş altı bebeği olan annelerin sütannesi olması için de gerekli düzenlemeyi yaptık. Bir arkadaşımız bebeklerimizden birine sütanne oldu. Diğer talepleri de uygunluk çerçevesinde dikkatle takip ediyoruz, teşvik ediyoruz.”

"Sigorta priminin 3’te 1’ini devlet olarak üstleniyoruz"

AK Parti olarak bütün vatandaşların sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmasını önemsediklerinin altını çizen Yanık, “Bunun dışında olan gruplar vardı ev hanımları. Diyoruz ki bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyen hanımlar bu sigorta priminin 3’te 1’ini devlet olarak biz üstlenelim. Hem teşvik etmiş olalım ev kadınlarının emeklilik hakkını ve sosyal güvenlik sistemine dahil olmasını hem de kolaylaştırmış olalım diye böyle bir düzenleme yaptık. İnşallah ev kadınlarımız bu haktan yararlanacaklar ve sosyal güvenlik sistemine dahil olacaklar.” dedi.

Evlilik Kredisi

Aile kurumunun önemini anlatan Bakan Yanık, “Aileyi desteklemek güçlendirmek, aile fertlerini desteklemek noktasında elimizden gelen çalışmayı bugüne kadar yaptık. Bundan sonra da yapacağız. Aile kurumu kurulurken evlilik aşamasında gençlerin desteklenmesi noktasında 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi,48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz. Gençler evlenirken aldıkları 150 bin lirayı evlendikten 6 yıl sonra anaparayı ödeyecek şekilde herhangi bir faiz farkı ödemeden geri ödemiş olacaklar.” diye konuştu.

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024