İŞİMİZİ NASIL YAPALIM - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Yaşam

İŞİMİZİ NASIL YAPALIM

İŞİMİZİ NASIL YAPALIM
Yayınlama: 19 Mayıs 2023 Cuma - 2.522
A+
A-

Çevremizde birçok insan ve olay, bizi kendine çağırır ve bizi yaptığımız işten alıkoyar. Önümüzde yapmak istediğimiz işimiz vardır ama arkadaşlarımız, dostlarımızı da çiğneyip geçemeyiz ki…

Çevremize bakarsak işimiz, işimize bakarsak çevremiz kalır.

Çünkü biz biliyoruz ki; “Ayinesi (aynası) iştir, kişinin laf’a bakılmaz

Sağın solun seni meşgul etmesi ile veya bol laf konuşarak işimizi aksatırsak bu hem bize ve hem de o işten faydalanacak insanlara yazık etmiş oluruz. 

Aşağıda ki hikâye, elinde ki işi yapmaya azmetmiş bir gencin, çevresini nasıl boş verdiğini anlatmaktadır.

Bir zamanlar ailesinden büyük bir miras kalmış olan zengin bir genç varmış. Serveti sayesinde çalışmak zorunda kalmadan dilediği gibi yaşayan bu genç birçok zaman da doğru yoldan sapıyormuş. Etrafındakiler ona:

- Bu yol, yol değil. Artık bu aylaklığı, serseriliği bırak. Doğru yola gir, diyorlarmış. Genç de onların haklı olduğunu kabul ediyormuş ama yine nefsine uyuyormuş.

Sonunda genç adamın aklına bir çare gelmiş. Memleketinde bilge bir hükümdar varmış. Ona gitmiş ve derdini anlatmış.

- Bir daha serseri hayata dönmemem için bana bir yol gösterin, demiş.

Hükümdar, emrindekilere “ağzına kadar dolu bir küp zeytinyağı getirmelerini” emretmiş. Ardından da genç adama bu küpü verip,

- Bu küp al, şehrin işlek caddesinden geçirip, diğer ucundaki köşküme götür, demiş. Ancak genç adam kapıdan çıkmadan ardından seslenerek;

- İki adamım da seni takip edecek. Sakın yere bir damla bile zeytinyağı dökme! Eğer bu vazifede en ufak bir hata yaparsan kellen gider!

Genç adam bu işten bir şey anlamamış ama mecburen söyleneni yapmış. Kendisini hükümdarın iki adamının eli silahlı bir şekilde takip ettiğini görünce bütün dikkatini işine vermiş.

Bu sırada kendisini meyhaneye, eğlenceye çağıran arkadaşlarını duymamış bile. Gözü etrafta dolaşıp kendini kötü yola davet edenlere de takılmamış. Çünkü genç adam gözünü zeytinyağı küpünden ayıramıyordu.

Sonunda bir damla bile damlatmadan söylenen köşke ulaşmış. Gittiğinde hükümdarın kendisini orada beklerken görmüş.

Hükümdar genç adama sormuş:

- Söyle bakalım, şehrin ana caddesinden geçerken ne gördün, ne duydun? Genç adam:

- Hiçbir şey görmedim ve duymadım, demiş. Can korkusuyla vazifemi yerine getirmekten başka bir şey düşünemiyordum. Gözümü küpten ayırmadım ki etrafımı göreyim...

Hükümdar:

- Benim iki adamım seni görüyor diye böyle kendini vazifene verdiğin zaman gözün başka bir şey görmedi. Öyleyse omuzlarında senin sevap ve günahını yazan iki meleğin seni gördüğünü düşün ve kulluk vazifeni de öyle dikkatle yerine getir. O zaman gözün ve kulağın kötülüğe çağıranları görmez ve işitmez, doğru yoldan da sapmazsın, demiş.

 Nevzat Lale

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024