Bulundukları bölgelerde imar 2-3 kat iken bu projeler nasıl yapılabildi? - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

Bulundukları bölgelerde imar 2-3 kat iken bu projeler nasıl yapılabildi?

Bulundukları bölgelerde imar 2-3 kat iken bu projeler nasıl yapılabildi?
Yayınlama: 17 Mart 2024 Pazar - 4.040
A+
A-

Eskişehir ikinci derece deprem bölgesinde bulunuyor. Bunun yanında şehir merkezinden fay hattı geçmesi ve zemin sıvılaşması nedeniyle deprem riski konusunda ciddi tehdit altında. Yapı stoğunun önemli bölümünün 1999 depremi öncesine ait olması ise yaşanabilecek deprem de bilançonun ağır olması endişesine neden oluyor.

Bunun yanında Eskişehir'de 1999 sonrasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından somut yapılmış bir çalışma yok. Hala devam eden Kentsel Dönüşüm projesi ise hala bitmiş değil ve sadece 3 bloktan oluşuyor. Şehirdeki Kentsel dönüşüm faaliyetleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılanlarla sınırlı. Bunun yanında Ak Parti yönetimi zamanında Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyeleri tarafından yapılan Toki projelerinden sonra bu büyüklükte bir yapılaşma da yapılmamış durumda. En son Odunpazarı Belediyesinin TOKİ işbirliği ile yaptığı Karapınar Gecekondu alanının dönüştürme projesinin ikinci etabı Odunpazaı Belediyesi yönetimi değişince 10 yıldır başlayamadı.

Pazartesi günü Odunpazarı Belediye 10 yıllık yönetimin son ayında 3 blokluk 39 dairelik bir dönüşüm için daha yeni temel atacak. 

Seçim arifesinde tekrar yüksek sesle dile getirilen Kentsel Dönüşümü ne ise mevcut belediye başkanları ve adaylarının verdiği tepki ise rantsal dönüşüme karşıyız. Ancak iki tane izin verilmiş proje dikkat çekiyor. İki projenin de yapıldığı bölgelerde imar durumları 2 ve 3 katla sınırlı. Özellikle Osmangazi Üniversitesinin karşı alanı şehir iççinden geçen fay hattının bu bölgede olması nedeniyle çoğu parsel de 2 katla sınırlı. 

Peki koca kocca cümlelerle rantsal dönüşüme karşı olduklarını ifade edenler bu 12-13 katlı binalara nasıl izin verdiler? Yine aynı bölgede birinci sınıf tarım arazisi vasfı olan ve çevresinden Porsuk geçtiği için sıvılaşma olan bölgeyi nasıl imara açtı? Şuan bu alandaki yüksek binalar hem de daha alt yapı hizmeti olmamasına rağmen nasıl yapılmaya başladı?

Asrın felaketinin yaşandığı 11 ilimizi vuran ve büyük yıkımlara neden olan depremdeki illerde de kentsel dönüşüm için rantsal dönüşümüze karşıyız denildiği için ortaya çıkan tablonun bu kadar ağır olduğunu göre göre, 2 kata imarlı bölgelerde bu yüksek katlı yapılara izin verenler nasıl oluyor da hala rantsal dönüşümden dem vurabiliyorlar?

2 kata imarlı bölgelerde bu çok katlı imarların verilmesinin tarifi nedir? Gerekçesi ve kamu çıkarı nedir?

Kamuoyu bu soruların yanıtlarını merak ediyor..



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024