Yol yapımına ilişkin böyle bir rapor yok demişlerdi? - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

Yol yapımına ilişkin böyle bir rapor yok demişlerdi?

Yol yapımına ilişkin böyle bir rapor yok demişlerdi?
Yayınlama: 6 Mart 2024 Çarşamba - 6.096
A+
A-

Eskişehir’in kronik sorunu haline dönüştürülen trafik sorunu konusunda yıllardır alınmayan tedbirler sonrasında gelinen noktada sorun artık şehir merkezinden kenar mahalleler kadar taşmış durumda.

Yıllar önce “Gökten melek inse Eskişehir trafik sorununu çözemez” diye kabullenilen öğrenilmiş çaresizlik ifadesini dile getiren ismin Eskişehir Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen olması ise gelinen noktayı aslında açıklıyor.

Şehiriçi trafikten kaçan sürücüler ise yollarını zaman zaman uzatsalar da çevre yolunu kullanmayı tercih ediyorlar. Bu da çevre yolundaki yoğunluğu artırıyor. Bunun yanında şehrin ticaret ve sanayisinin büyük bölümünün yer aldığı Orgazine Sanayi Bölgesi, Teksan tarafına ulaşmak için alternatif yolların olmaması, yan yolların düşünülüp planlanlanarak hayata geçirilmemesi ise mesai saatlerinin başladığı sabah saatlerinde Ankara istikametinde, akşam saatlerinde ise İstanbul istikametinde çevre yolunda ciddi bir trafiğin oluşmasına neden oluyor.

Yıllar önce Kanal 26 televizyonunda bir programda konuşan dönemin Ak Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da mevcut çevre yolunun şehir içinde kalması nedeniyle Eskişehir Büyükşehir Belediyesine devredilmek istendiğini ancak belediyenin bunu kabul etmediğini ifade ederek yeni bir yol yapılmak yerine bütçenin mevcyt yolun iyileştirilmesine aktarıldığını ifade etmişti.

Yıllar sonra Eskişehir şehir içindeki yaşanan trafik kaosunun üstünü örtmek adına sık sık gündeme getirilen çevre yolundaki yoğunluğun yeni bir çevre yolu yapılması ile çözüleceği vurgulandı. Ancak yaşanan yoğunluğun temeli transit araçlardan değil de Eskişehirlilerin neden olduğu bu mesai saatleri odaklı sorunun çözümünün yeni yoldan ziyade alternatif bağlantı yolları ve yan yollar gibi çözümlerle çözüleceği karşı söylem olarak sık sık dillendirildi.

31 Mart seçim sürecinde yine gündeme gelen trafik konusunda CHP adayının dışındaki neredeyse tüm adayların yüksek sesle dile getirdiği trafik sorunu konusunda yine gündeme gelen çevre yolu konusunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevini yıllardır yürüten CHP Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ayşe Ünlüce’nin çevre yolu yapımı ile ilgili Büyüykşehir belediyesi tarafından verilen raporda imzası olduğu iddiaları dile getirildi.

Ayşe Ünlüce ise bu iddiayı yalanlatarak çeşitli platformlarda kabul etmedi.

Kanal 26'da gazeteci Muharrem Esen'in sorularını yanıtlayan Ayşe Ünlüce "İddialar tamamen asılsızdır" dedi.   Kanal 26'da Seçime Doğru programına katılan CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, Nebi Hatipoğlu'nun "Çevre Yolu'nu Büyükşehir Belediyesi engelledi" iddialarına cevap verdi. Ünlüce, "Çevre Yolunun yapımına bizim engel olduğumuz ile ilgili iddia tamamen asılsızdır. Belediyelerin görevleri ile Bakanlıkların görevlerini bilmeyen, ayırt edemeyen kişilerden bu şehre ne hayır gelir? Engel olduğumuzu iddia ettikleri ÇED kararı 2018 yılında bakanlık tarafından ‘Olumlu’ olarak sonuçlanmıştır. Eskişehirlilerin asıl sorması gereken soru 5 yılda çevre yoluyla ilgili neden tek bir çivi bile çakılmamıştır?" ifadelerini kullandı. 

İddialara neden olan o imzanın bulunduğu evrak ise medya grubumuza ulaştı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 12.07.2018 tarihli kurum görüşü konulu evrakta Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilen yanıtta “

Bahsi geçen Sivrihisar-Bursa Otoyolu ve Malzeme Ocakları Proje Alanı’nın 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı dışında kalan kısmı ise 1/100.000 ölçekli Eskişehir İli Çevre Düzeni Planında; Tarımsal Niteliği Korunacak Alana, Mera Alanına, Orman Alanına, Ağaçlandırma Sahalarına, Sanayi Alanına, Orman Alanına, Mevcut Kentsel Yerleşim Alanına, Gölete, Sit Alanına, Enerji Nakil Hattına, Jeolojik Açıdan Sakıncalı Alana, DSİ Sulama Alanına ve yola isabet etmekte olup;

Kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybının ve arazi bozulmalarının önüne geçilmek amacıyla koruma alanı olarak belirlenmiştir. Geçmişten gelen bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasını hedefleyen koruma kavramından kasıt, Ovanın tarım ve hayvancılık dışı hiçbir şekilde kullanılmamasıdır. Bu kapsamda projenin, malzeme ocaklarının ve projenin uygulanacağı alanların bir kısmının Büyük Ova (Alpu Ovası ve İnönü Ovası) sınırları içinde kalmasından dolayı projenin uygulanması Başkanlığımızca uygun görülmemektedir

Denilerek Büyükşehir Belediye Başkanı Adına Genel Sekreter Vekili olarak Ayşe Ünlüce tarafından imzalanmış.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024