Büyükerşen’den sert su savunması, 1999 yılındaki tespitini unutmuş olmalı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

Büyükerşen’den sert su savunması, 1999 yılındaki tespitini unutmuş olmalı

Büyükerşen’den sert su savunması, 1999 yılındaki tespitini unutmuş olmalı
Yayınlama: 27 Şubat 2024 Salı - 6.323
A+
A-

Eskişehir'de uzun yıllardır şebeke suyu konusu gündeme gelir, gider unutulur. Suyun içmek için çok da uygun olmadığını aslında ilk yazılı beyan eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. 1999 yılında ilk kez aday olduğunda "26 söz veriyorum" broşüründe şebeke suyunun içilebilirliği konusunda kendi ifadesi "Porsuk Çayı ile ilgili çok önemli bir sorun da bu suyun, evlerimizdeki musluklarımızdan akan su olarak, nitrattan arındırılmamış ve içilemez sertlikte olmasıdır.". sözleri ile şebeke suyunun durumu konusunda şuan ifade edilen konuyu kamuoyu önünde ilk tartışmaya açan isim kendisi. Ancak geçen yıllarda bu konuda dişe dokunur bir değişiklik yapılmadığı için suyun Büyükerşen'in de tabiri ile içilemez sertlikte olması özelliği değişmedi.

Açıkcası kamuoyuna suyun içilemezliği konusunu tartışmaya ilk açan isim kendisi olmasına rağmen, bu konunun gündeme tekrar getirilmesi sert şekilde eleştiriyor. 

Şebeke suyunun içilebilir hale getirilmesi vaatleri ise 1999 yılında ilke kez Büyükerşen tarafından dile getirilmiş gibi görünsede geçen 5 dönem içinde Büyükerşen karşısında aday olan partili ya da bağımsız bir çok aday tarafından da dile getirildi.

Ancak bu kez konu Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkanı Nebi Hatipoğlu tarafından tekrar yüksek sesle seslendirilip ve ulusal basında da yer alınca ESKİ tarafından vatandaşlara suyun içilebildiği şeklinde mesajlar gönderildi. Bunun üzerine Eskişehir'de yaşanan en büyük skandallardan biri denilebilecek 14 yıl boyunca tarihi geçmiş damacanaların Kalabak Suyunda kullanıldığının ortaya çıkmasından sonra yaşanan damacana krizi ve kalabak suyunun uzun süre dağıtılmamasından sonra Kalabak Suyu satışlarının ciddi anlamda düşmesi sonrası, ESKİ tarafından kurdurulan Alo Kalabak firmasının satışları artırmaya yönelik yaptığı reklam çalışmaları kullandığı ifadeler oldu. Bu çalışmalarda kullanıldığı ifade edilen ve internette de ilk kez 2021 yılında yayınlanan afişte kullanılan yine ilk kez Büyükerşen'nin kullandığı ifadelere benzer sözler durumu daha da gerdi..

Sakalara göre 2020 yılında yaşanan DAMACANA SKANDALI sonrası satışları ciddi oranda düştü ve halen üzerinden geçen onca süreye rağmen satışlar eski rakamlara yaklaşamadı. Damacana krizi ile satışları düşen dönemim Alo Kalabak yönetimi çeşitli reklam çalışmaları yaptığını sakalar da ifade ediyor..

ESKİ ise broşürün sahte olduğunu iddia ederek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden bir açıklama yayınladı. Peki ESKİ 1999 yılında suyun sertliğinden dolayı içilemez sözlerini seçim beyannamesinde kullanan Büyükerien için de benzer bir aksiyon da almayı düşünür mü?

Büyükerşen yaptığı açıklamada adeta açtı ağzını yumdu gözünü..

Damacana skandalından kısa bir süre sonra Eşinin tarlası üzerine kaçak bina yaptığı ve yaptı bina için de imar barıiından yararlanmak için yapıldığı tarihten önce yapılmış gibi göstererk beyant verdiği uydu görüntüleri ile ortaya çıkan Büyükerşen bu konu kendine sorulduğunda kendisinin haberi olmadan arkadaşlarının başvuru yaptıklarını açıklamakla yetinmişti.

Yine tarihi geömiş damacanaların yıllarca kullanılması konusuna da haberi olmadığını kast ederek "tek tek altına ben mi bakacaktım" diyen başkan Büyükerşen haberi olmadan böyle bir broşüp basılıp datılmadığından emin olmalı ki bu konuda kesin ifadeler kullandı. Yaptığı açıklama aynen şöyle:

"Ne yazıktır ki, Eskişehir'de bir kesim, siyaset yapmayı gerçek dışı bir takım bilgileri yayıp kazanmak zannediyor.

Bunun örneklerini bundan önceki seçim süreçlerinde de yaşadık. O yüzden şaşırmıyoruz. Hatırlarsınız yaklaşık üç yıl önce, bir partinin il başkanı ve yöneticileri, minibüsleri Kalabak Su konusunda bir takım gerçek olmayan bilgilerin yer aldığı görsellerle kaplayıp şehirde dolaştırmışlardı.

Şimdi ise yeniden aynı senaryoyla karşı karşıyayız. Kalabak Su logomuz kullanılarak ve Alo Kalabak sipariş telefonu verilerek bir broşür sosyal medyada dolaştırılıyor ve insanların zihinleri zehirlenmek isteniyor.

Muhatapları bilmelidir ki, çeşmeden akan ve yasal yükümlülük gereği Valilik İl Sağlık Kurulu tarafından sürekli denetimi yapılan içme suyu hakkında yapılan karalama çabaları, suyumuzun değil ama bu zihinlerin ne kadar zehirli olduğunu gösteriyor.

Üstelik bir büyükşehir belediye başkan adayı da kameraların önünde şebeke içme suyu hakkında ulu orta, gerçeklikle hiç bir alakası olmayan yalan ifadeler kullanıyor. Üstelik bu ilk de değil. Daha bir kaç gün önce bu aday, Çevre Yolu yapımının Büyükşehir tarafından engellendiğiyle ilgili doğru olmayan bir bilgiyi doğruymuş gibi aktarmıştı. Bir başka yerde de Şehir Hastanesi'nde bir belediye başkanımız ile karşılaştığını söylemiş, belediye başkanımız da anında kendisini yalanlamıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi adayları, hiçbir zaman ve zeminde, bu tür halkı algı yaratarak zehirlemeye yönelik bir siyaset yapmamıştır ve yapmayacaktır. Eskişehir halkının siyasetin çirkin yüzünü gördüğünü ve bundan derin bir üzüntü duyduğunu biliyorum. Üzülerek görmekteyim ki, gerçeklerle seçimi kazanamayacaklarını görenler, uydurulmuş bilgilerle kazanmaya çalışıyorlar."

Suyun içilemez sertlikte olduğunu ifade ettiği broşür sayfası

 

8. Sağlıklı İçme Suyu Sağlanacak

Porsuk Çayı ile ilgili çok önemli bir sorun da bu suyun, evlerimizdeki musluklarımızdan akan su olarak, nitrattan arındırılmamış ve içilemez sertlikte olmasıdır. Bu konu hemşehrilerimiz için hayati önem taşımaktadır. Nitratın kimyasal yolla arıtımına ilişkin dünyada herhangi bir örneğe de rastlanmamıştır. Kaldı ki, kimyasal madde ithalatı yaparak suyun arıtılması ve sertliğinin azaltılması yoluna gidilirse, suyun maliyeti artar ve bu da size yüksek fiyat olarak yansır. Bu nedenle, nitratsız suyun Sakaryabaşı’ndan, İnönü’deki kuyular ya da Kütahya’da Azot Tesisleri ötesinden borularla getirilmesi projesine vakit geçirmeden başlanacaktır.

Diğer alternatiflerden birisi Çağlan tarafından DSİ’ye yaptırılacak büyük bir gölette kar sularını toplamaktır. Diğeri ise kentin Batı tarafındaki zengin artezyen sularını şebekeye dahil etmektir. Bu konuların etüt ve projelerine hızla başlanacaktır. Ayrıca yabancı şişe suları yerine kalabak suyunun şişelenip, satılması sağlanacaktır.

Başkan bunu yaparsa: Yılmaz Büyükerşen eşinin kaçak villası uydu görüntüsü ile belirlendi

CHP’nin en önemli isimlerinden, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in eşi Seyhan Büyükerşen’in ‘imar barışı’ndan yararlanmak için usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. 2019’da kaçak inşa edilen villa 2017’de inşa edilmiş gibi gösterildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uydu görüntülerini incelemesi ile 2019 yılında inşa edildiği belirlenen ve yargının da ‘kaçak’ dediği villanın yıkılması gündemde.

Eskişehir’de üretim tarihi 14 yıl geçmiş damacana ile su satışı yaptılar!





Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024