12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” Gerçekleştirildi - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” Gerçekleştirildi

12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” Gerçekleştirildi
Yayınlama: 12 Kasım 2022 Cumartesi - 793
A+
A-

“12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı”, 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde AFAD koordinasyonu ile “Çök-Kapan-(Hayata) Tutun” başlığıyla yapıldı. Vatandaşlara, telefon, TV, radyo ve yerel anons sistemleriyle bildirilen deprem tatbikatı, saat 18.57’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın tamamında gerçekleştirildi. Eş zamanlı tatbikatı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konusundaki ulusal merkez olan AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinden yönetti. 81 ilden ve yavru vatandan canlı bağlantı ile yapılan tatbikata, tüm valiler, il ve ilçe yöneticileri başta olmak üzere vatandaşlar katıldı. Tatbikatta, hayati doğru davranış olan “Çök-Kapan-Tutun” uygulandı.

Türkiye, “afetlere dirençli toplum oluşturma” vizyonuna ulaşmak için AFAD koordinasyonunda çalışıyor. Bu kapsamda, toplum farkındalığını arttırmak için yine AFAD koordinasyonunda çok geniş katılımlı bir deprem anı tatbikatı gerçekleştirildi. 12 Kasım Deprem Anı Ülke Tatbikatı “Çök-Kapan-Hayata Tutun”, Düzce Depremi’nin yıl dönümünde yapıldı.

Ankara’daki AFAD merkez yerleşkesinden koordine edilen tatbikatı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yönetti. Tatbikat, aralarında, İçişleri Bakan Yardımcıları İsmail Çataklı ve Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Ankara Valisi Vasip Şahin, farklı bakanlıklardan genel müdürler ile genel komutanların bulunduğu üst düzey katılımla gerçekleştirildi.

6 İlden ve KKTC’den Canlı Bağlantı, 81 İlden Anlık Görüntü Aktarımı

2022 Afet Tatbikat Yılı videosu ile başlayan tatbikat, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer’in verdiği brifingi ile devam etti. Çök-Kapan-Tutun temalı kamu spotunun gösterilmesinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir konuşma yaptı. Devamında, Elâzığ, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Lefkoşa ve Düzce ile canlı bağlantılar gerçekleştirildi. Valiler, yöneticiler ve evlerine konuk olunan ailelerle görüşmeler yapıldı.

Elazığ’da Uçar ailesinin deprem sonrası yapılan AFAD Örnek Köy Evi’ne, İstanbul’da Aslantaş ailesinin evine misafir olundu. Diğer illerde öğrenci yurdu, kamu kurumu, fabrika ve şehir meydanına canlı bağlantı yapıldı. Düzce’ye yapılan bağlantıda, afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için dua edildi.

Tatbikat Telefonlara Gelen Hayati Bildirim Uyarısı, TV ve Radyo Uyarılarıyla Başladı

Saatler, 1999 Düzce Depremi’nin meydana geldiği 18.57’yi gösterdiğinde, telefon ayarlarında acil uyarı bildirimi açık olan vatandaşlara deprem uyarısı gönderildi. Deprem uyarısı ayrıca, TV, radyo ve yerel anons sistemleriyle vatandaşlara iletildi. TRT’nin TV ve pilot radyo kanalları, uyarıyı, AFAD İkaz Alarm Sistemi’nin Haber Alma ve Yayma Alt Sistemi üzerinden otomatik olarak yayına getirdi. Uyarı diğer TV kanallarında da büyük bir deprem tatbikatı görseli ile yayınlandı.

Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerimizden sesli bildirim yapıldı. Tatbikatın koordine edildiği AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki üst düzey katılımcılar başta olmak üzere 81 il ve KKTC’de tüm yöneticiler, öğrenciler, memurlar, işçiler ve vatandaşların çoğunluğu “Çök-Kapan-Tutun” hareketini uyguladı. Tatbikat, vatandaşların deprem anındaki doğru davranış şekillerini refleks haline getirmesi için önemli bir fırsat oldu.

İçişleri Bakanı: “Önce Tedbir, Ardından Tevekkül, Sonra Takdir”

Tatbikat öncesinde bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşlardan tatbikat için en fazla bir dakikalarını ayırmalarını isteyerek "Aniden bir deprem olsa 'ben ne yaparım' sorusunu kendilerine sorsunlar. Küçük bir hareketle çök kapan tutun hareketiyle kendilerini ve çevrelerini test etsinler. Hani bizde bir tabir vardır, 'Alıcı gözle bakmak' derler, bu sefer etrafımıza deprem gözüyle bakalım. Dünya bunu böyle yapıyor. Japonya, bu gelişmişlik seviyesine rağmen sürekli bu yaptığımız tatbikatları yapıyor ve deprem anında çok az kayıp yaşıyor. Çoğu zaman yaşamıyor. İnşallah bizler de o noktaya aziz milletimizin desteği, katılımıyla en kısa sürede gelmeyi arzuluyoruz. Bizim bir inancımız vardır, 'Önce tedbir sonra tevekkül, sonra da takdir.' İnşallah bizler tedbir aldıkça inanıyorum ki bunun karşılığını Allah verecektir.” ifadelerini kullandı.

AFAD Başkanı Sezer: “Bu Sene 94 Bin 207 Tatbikat Gerçekleştirdik”

Bakan Soylu’nun konuşmasından önce tatbikat brifingi veren AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, yaptığı konuşmada, “2022 yılı içerisinde 17 bin deprem ölçümlemesi yaptık. Bu sene tatbikat yılımız. Şu ana kadar 94 bin 207 tatbikat gerçekleştirdik. Bugün Çök Kapan Tutun Ülke Tatbikatı’nı bütün illerimizde ve KKTC’de hep beraber gerçekleştireceğiz ve eş zamanlı 18.57’de olacak. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde tam 5 afet çalışma grubuyla şu anda toplanmış bulunuyoruz. 6 ilden ve KKTC’den canlı bağlantı yapılacak. Canlı bağlantılar değişik mekanlardan ve afet olabilecek ortamlardan olacak. 81 ilimizden de görüntü aktarımı olacak. Radyo ve televizyonlardan 18.57 itibarıyla otomatik olarak TRT radyo ve televizyonlarından bilgi göndereceğiz. Diğer televizyonlardan da bizim otomatik bildirimizi ortak koordinasyonla beraber yer alacaklar. Bir diğer bildirimle önce sesli uyarı gidecek. Ardından da SMS şeklinde mesajlar bildirilecek. Yabancılar için de İngilizce mesaj sistemle gönderilecek.” cümlelerini kaydetti.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024